Annakarin Olsson
Docent, universitetslektor, legitimerad sjuksköterska, medicine doktor
Om forskaren
Annakarin Olssons forskning bedrivs inom vård- och omsorg av äldre personer, deras närstående och vårdpersonal. I och med rollen (delat uppdrag) som programansvarig för forskningsprogrammet "Digital Shapeshifting", inom det strategiska forskningsområdet Hälsofrämjande arbete, har forskningen även fokus på digitalisering och samhällsutmaningar kopplade till detta.
Avhandlingen Informations- och kommunikationsteknologiska (IKT) stöd i det dagliga livet för personer med demens och deras närstående syftade till att beskriva personer med demens (vårdtagare) och deras närståendes (vårdgivare) inställning till och upplevelse av användandet av informations- och kommunikationsteknologiska stöd i det dagliga livet.
Annakarin är även biträdande utbildningsledare (delat uppdrag) för Sjuksköterskeprogrammet som ges i samarbete med universitetet i Lishui, Kina.
Som klinisk verksam sjuksköterska har Annakarin erfarenhet från kommunal- och privat vård och omsorg av äldre personer, både från svensk och norsk kontext samt neonatalvård (Sverige).
Aktuell forskning
- Ätstörning hos äldre personer på särskilt boende – vårdpersonalens erfarenheter.
- "Att vårda och vårdas av vårdpersonal som bär skyddsutrustning" – äldre personer och vårdpersonalens erfarenheter.
- Ensamhet bland äldre som är nyligt utskrivna från sjukhus.
- Vård och omsorg av äldre i Kina.
- Vården efter utskrivning från sjukhus – äldre personers livskvalitet och funktionsförmåga (delfinansierat av Region Gävleborg).
- Digitalisering inom hälso- och sjukvården.
- Interprofessionell kommunikation i psykiatrisk öppenvård (bihandledare till Ingela Rudberg).
Sidan uppdaterades 2024-04-18