Share4Equity

Forskningsprojektet Share4Equity – rättvis delad o aktiv mobilitet är ett tvärvetenskapligt EU-projekt där forskare från olika länder arbetar tillsammans med offentliga och privata aktörer för att utvärdera olika typer av delad och aktiv mobilitet ur ett rättviseperspektiv.

Aktiv och delad mobilitet är viktiga ingredienser i städer och samhällen för att vi ska kunna ställa om till ett mer hållbart resande. Men hur ser fördelningen och tillgången till olika delade mobilitetstjänster ut? Hur rättvisa upplevs dessa tjänster? Och hur inkluderande är olika typer av delad mobilitet?

I nära samarbete med forskare, aktörer från kommuner och privat sektor och invånare i Tyskland, Kanada, Polen, Italien och Sverige kommer vi utveckla olika rättviseorienterade verktygslådor och riktlinjer för att förstå och utvärdera lokal och internationell mobilitetsplanering.

Projektet stäcker sig över tre år och är indelat i åtta arbetspaket. I fem av arbetspaketen genomförs fallstudier och fältarbete i olika kontext och med fokus på olika typer av rättvisa (distributiv, procedural, och/eller epistemisk rättvisa). Fallstudier i Sverige genomförs primärt inom arbetspaket två i nära samarbete med Region Uppsala och forskare från Kanada, men alla aktörer i projektet samarbetar inom och mellan de olika arbetspaketen.

Frågeställningar

Den övergripande frågeställningen i projektet är: Hur kan delade mobilitetstjänster i kombination med aktivt resande bidra till jämlika och hållbara transportlösningar? Fem underliggande frågeställningar kopplas till respektive arbetspaket:

  • AP 1: Hur är tillgången till och distributionen av delad mobilitet relaterad till sociodemografiska karaktäristika inom valda undersökningsområden, och vilken betydelse kan reglerande ramverk eller affärsmodeller hos transportleverantörer ha för att främja transporträttvisa i form av rättvis tillgångsstruktur?

  • AP 2: Vilken roll har miljö- (inklusive tillgångsstrukturer), sociokulturella och individuella faktorer för att främja rättvis mobilitet utifrån individens perspektiv? Detta inkluderar upplevelser av tillgänglighet med olika typer av mobilitetslösningar, samt faktiskt beteende/mobilitet.

  • AP 3: Utifrån ett transporträttviseperspektiv, I vilken utsträckning och för vem kan informella delade mobilitetslösningar (utvecklade inom transportfattiga miljöer) främja tillgänglighet till värdefulla sociala aktiviteter och säkerställa delaktighet i det sociala livet?*

  • AP 4: Hur kan vi utvärdera lokala mobilitetspolicys från ett rättviseperspektiv, och adressera barriärer för en jämlik utveckling av delad mobilitet?

  • AP 5: Vilka är de nyckelfaktorer inom samhällsplanering- och styrning som kan främja lokalt resande utan bil inom 15-minutersstaden, och vilka av dessa strukturer kan vara behjälpliga i arbetet för att överkomma potentiell transportorättvisa.


Logga Share4Equity

Kontaktperson

Katrin Lättman, profilbild

Katrin Lättman

Universitetslektor i psykologi

Kontakta Katrin Lättman vid frågor om forskningsprojektet eller läs mer om hennes forskning och se hennes publikationer i hennes forskarpresentation

Fakta om forskningsprojektet:

Fullständigt projektnamn:
Share4Equity – Delade mobilitetstjänster för rättvis och hållbar mobilitet

Projektledare Sverige:

Katrin Lättman, Högskolan i Gävle

Koordinatorer EU-konsortium:

Noriko Otsuka och Janina Welsch, ILS Research GgmbH

Huvudpartners i projektet:

ILS Research GgmbH och EGTC (Tyskland), Politecnico Di Milano (Italien), Polytechnique Montreal och McGill University (Kanada), Adam Mickiewicz University (Polen), och Region Uppsala samt Högskolan i Gävle.

Tidplan: 2025-2027

Finansiär:
Energimyndigheten (genomförs inom ramen för DUT23 – Driving Urban Transitions)

Sidan uppdaterades 2025-04-14