Gå till eugreenalliance
Sök

Automationsingenjör, Co-op 180 hp

Automation = framtid! Vi digitaliserar och låter allt mer av våra liv och miljöer styras av automatiska processer. Ta chansen att plugga en utbildning som gör dig till en av dem som kommer att utveckla framtida processer och system för smartare lösningar.

Ett framtidsyrke inom den senaste tekniken

Som automationsingenjör är du en del av framtiden. Behovet av din kompetens är stort. Du arbetar både med människor och den senaste tekniken för att ta fram nya effektiva lösningar. Inom industrin pågår ett generationsskifte mot Industri 4.0 där det mesta digitaliseras. För oss vanliga människor finns allt fler smarta lösningar som förenklar vår vardag som till exempel robotstyrda dammsugare och gräsklippare. Självkörande bilar är redan verklighet och rullar inom en snar framtid på en gata nära dig.

Var med och styr framtiden

En bra automationsprocess måste samspela och vara i balans med både människa och teknik. Som automationsingenjör får du lära dig att identifiera och kartlägga olika tekniska system, ta fram styr-, kontroll- och övervakningssystem.

Med basen i elektroniken får du bland annat lära dig elkonstruktion, att programmera PLC, hantera inbyggda system och robotteknik samt använda CAD för konstruera styrsystem som behövs när automatiseringen ska installeras. 

Specialkompetens efterfrågas

Många företag behöver förbättra sin verksamhet genom att utveckla sina processer. Den ökade digitaliseringen kan innebära att ett företag kan fortsätta sin produktion av en produkt här hemma i Sverige istället för att det sker utomlands. Det medför även stora vinster för miljön.

I och med det behövs automationsingenjörer som kan konstruktion, programmering, optimering, installering och driftsättning. Arbetsmarknaden finns främst i tillverkningsindustrin men även i andra miljöer.

Ett brinnande intresse för teknik

Patric Mellin går sitt tredje år på Automationsingenjör. Han hade ett brinnande intresse för teknik redan som barn. Hör honom berätta om utbildningen och sitt examensarbete.

Hållbar utveckling

Som högskoleingenjör utbildad inom automationsingenjörsprogrammet vid Högskolan i Gävle kommer du att ha skaffat dig gedigna kunskaper och verktyg för att utveckla samhället i en mer hållbar riktning.

I utbildningen finns naturliga kopplingar framför allt till FN:s hållbarhetsmål rörande Hållbar energi för alla, Hållbar industri, innovationer och infrastruktur och Hållbara städer och samhällen.

Hållbar energi för alla.

Hållbar industri, innovationer och infrastruktur.

Hållbara städer och samhällen.

Anmälningsinformation

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet +
Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c eller Matematik D.

Ansökan

Start
Studieform
Studietid
Ansökan *
Hösttermin 2024
Normal
2024 - 2027

Antal platser: 20

Studieort: Gävle

Anmälningskod: HIG-19200

Undervisningsspråk: Svenska

Studietakt: Helfart

Urval: Betyg/Högskoleprov: 60/40 %

*) Webbanmälan på antagning.se öppnar cirka en månad före sista anmälningsdag.

Kontakt

Utbildningsledare

Per Ängskog
per.angskog@hig.se

Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)