Teknikåttan

Teknikåttan är en rikstäckande frågetävling i naturvetenskap, teknik och matematik för årskurs 8.

Teknikåttans tävlingar vänder sig till skolor i hela landet och anordnas av tio svenska lärosäten. Vi vill visa att teknik, matematik och naturvetenskap finns i vår omgivning och kan vara roligt samtidigt som det är viktigt för en hållbar framtid.

Syftet med tävlingen är att väcka intresse för naturvetenskap och teknik och stimulera fantasi, kreativitet och uppfinningsrikedom. Tävlingen vill visa att det finns alternativa vägar till kunskap och den relaterar till vardagsnära teknik för att locka deltagarna att hitta smarta svar på kluriga problem.

Teknikåttans tävlingar

Teknikåttans frågetävling börjar med en kvaltävling i slutet av januari där alla elever tävlar online var för sig. De bästa klasserna går sedan vidare i regionala tävlingar på närmaste lärosäte och tävlingen avslutas i maj med en riksfinal där klasser från hela landet möts. Till både regional- och rikstävlingar bjuds hela klassen in och bjuds på eventuellt boende och resa.

Teknikåttan ordnar även tävlingen Klassuppgiften, där eleverna får arbeta mer med praktiska moment. Båda tävlingarna är fristående.

Högskolan i Gävle, Karlstad Universitet och Högskolan Dalarna ingår i ett gemensamt projekt från Ljungbergsfonden för att utveckla Teknikåttan, och öka deltagandet i dessa regioner.

Gävleborg administreras av Högskolan Dalarna och i projektet finns även en extra klassuppgift framtagen för dessa tre regioner.

Kontaktperson för Teknikåttan

Röde Nyström

Högskolan Dalarna

Sidan uppdaterades 2024-05-08