Fastighetsmäklarprogrammet 180 hp
Bli proffs på att sälja fastigheter! Bostadsmarknaden är i ett mycket spännande läge och det finns stora möjligheter och intressanta utmaningar för dig som vill jobba som fastighetsmäklare. Hos oss kan du skaffa dig spetskompetensen du behöver.
Högskolepoäng
180 hp
Anmälningskod
HIG-19021
Sista ansökningsdag
april 15, 2024
Studieform
Normal
Undervisningsspråk
Svenska
Studietid
september 2, 2024–juni 6, 2027
Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet +
Matematik 3b eller 3c eller Matematik C, Samhällskunskap 1 b eller 1a1+1a2, Engelska 6.
Urval
Betyg/Högskoleprov: 60/40 %
Om programmet
Arbetet som fastighetsmäklare innebär goda karriärmöjligheter, varierande och stimulerande arbetsdagar omväxlande på kontoret och ute på fältet, men också ett ansvarsfullt jobb. Som fastighetsmäklare kommer du i kontakt med människor som befinner sig i olika, ibland svåra, livssituationer.
Som fastighetsmäklare agerar du förmedlande part mellan köpare och säljare vid en fastighets- eller bostadsrättsaffär, men yrket kan i många avseenden liknas vid ett säljyrke. Arbetet är fritt, du ansvarar i hög grad själv för storleken på din lön och bör tycka om att göra affärer.
Fastighetsmäklarprogrammet 180 hp erbjuder unika möjligheter för den som önskar utbilda sig till fastighetsmäklare. Den konkreta fastighetsmäklarkompetensen som regleras av statliga Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) erhålls under programmets första två år (120 hp). Den som vill kan efter två år ansöka om registrering hos FMI. Observera dock att för registrering krävs förutom 120 hp styrd utbildning även 10 veckors praktik hos en i Sverige registrerad fastighetsmäklare. Denna praktik ombesörjs inte av Högskolan.
Under det tredje året breddar och fördjupar du dina kunskaper inom företagsekonomi. Ett viktigt inslag är den för fastighetsmäklarprogrammet skräddarsydda kursen Ledarskap i säljande organisationer 30 hp . Avslutningsvis följer en uppsatstermin i syfte att leda fram till en filosofie kandidatexamen med företagsekonomi som huvudområde.
Högskolan i Gävle är den utbildningsorganisation i landet som har längst erfarenhet av fastighetsmäklarutbildning.
Fastighetsmäklarprogrammet 180 hp är utarbetat i samråd med branschrepresentanter och Fastighetsmäklarinspektionen. Om kraven för registrering som fastighetsmäklare, se vidare www.fmi.se.
Examen
Filosofie kandidatexamen
Ämnen inom programmet år 1
Attraktiv utbildning med bästa karriärläge
Programmet har ett mycket gott rykte och efter utbildningen är du attraktiv för en lång rad arbetsgivare över hela landet. Möjliga framtida arbetsplatser är naturligtvis traditionella fastighetsmäklarfirmor, men även banker och andra delar av fastighetsbranschen.
Börja jobba direkt eller komplettera med en kandidatexamen
Vårt breda kontaktnät ger dig bästa möjliga förutsättningar för att komma igång med din karriär. Välj själv om du vill läsa två år och börja jobba som fastighetsmäklare. Eller komplettera med ett år till och kom ut med en ännu bredare utbildning och en kandidatexamen i bagaget!
Urvalsgrupp för dig med yrkeslivserfarenhet
Är du behörig och har minst två års sammanlagd praktisk yrkeslivserfarenhet från kvalificerad försäljning eller arbete som fastighetsmäklarassistent? Då kan 1 av de 20 reserverade platserna bli din.
För att delta i den här urvalsgruppen måste du
- Söka programmet på antagning.se och
- Skriv max en A4-sida om relevanta erfarenheter du vill framföra. Styrk detta med tjänstgöringsintyg till oss senast 15 april.
Tjänstgöringsintyget skickar du till:
Högskolan i Gävle
Antagningen
80176 Gävle
Märk kuvertet: Fastighetsmäklarprogrammet – alternativt urval.
Om du har frågor, kontakta Jonas Molin, utbildningsledare, jonas.molin@hig.se
Lorena Sallahu, student
"Fastighetsmäklarprogrammet på Högskolan i Gävle erbjuder även möjligheten att ta en kandidatexamen vilket gjorde det ännu mer självklart att studera här. "
Läs hela intervjun med Lorena Sallahu
Program: Ekonomprogrammet
Hemort: Borlänge
Det här gör jag när jag inte pluggar: På fritiden tycker jag om att styrketräna på gymmet. Utöver det umgås jag mycket med mina vänner och min familj.
Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?
För mig var det en självklarhet att plugga till fastighetsmäklare på Högskolan i Gävle då jag fick höra att det är den högskolan som har bäst rykte bland alla fastighetsmäklarutbildningar i Sverige. Lärarna på fastighetsmäklarprogrammet är jätteduktiga och kurserna som vi läser är jätteintressanta och roliga. Utöver plugget finns det ett aktivt studentliv med många föreningar. Viktigt att tilläga är att vi som pluggar till fastighetsmäklare på Högskolan i Gävle är de mest attraktiva mäklarstudenterna i mäklarbranschen.
Varför valde du just den här utbildningen?
Jag valde att studera till fastighetsmäklare eftersom jag tycker att yrket verkar superkul och jag tror att det skulle passa mig väldigt bra. Jag har tidigare jobbat med säljyrken och ville fortsätta på liknande spår, dessutom brinner jag för att hjälpa människor. Det är ett prestationsbaserat yrke vilket innebär att hårt arbete lönar sig. Dessutom gillar jag den sociala kontakten och att man jobbar för sig själv vilket ger möjligheten att styra min egen tid.
Fastighetsmäklarprogrammet på Högskolan i Gävle erbjuder även möjligheten att ta en kandidatexamen vilket gjorde det ännu mer självklart att studera här. Kandidatexamen som vi läser är inriktad mot ekonomi vilket ger möjligheten att arbeta med mycket annat också vilket jag tyckte var perfekt.
Vad är det bästa med utbildningen?
Det bästa med utbildningen är att våra lärare är väldigt engagerade och hjälpsamma. Som jag nämnde tidigare är kurserna otroligt intressanta och det är väldigt mycket variation i de kurser vi läser vilket gör att man får lära sig väldigt mycket. Vi läser allt från juridikkurser till ekonomikurser men även marknadsföring- och säljkurser. Upplägget är väldigt bra och välplanerat.
Det finns även möjlighet att engagera sig i Högskolemäklarna som är en ekonomisk förening för fastighetsmäklarstudenter, vilket jag gjorde när jag satt som ekonomiansvarig i föreningen och var med och arrangera event för studenterna. Det finns även möjlighet att engagera sig i en förening som heter Gavlecon som är en studentförening för dem som pluggar på Fastighetsmäklarprogrammet och Ekonomprogrammet.
Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?
Vi fastighetsmäklarstudenter blir väldigt bortskämda av olika fastighetsmäklarföretag som kommer hit till Gävle och anordnar olika event och mingel där man har möjligheten att knyta kontakter för att kunna hitta sin framtida arbetsgivare. För de som vill finns även möjligheten att åka på utbyte under termin fem i ett annat land och plugga.
Vad är det bästa med Gävle?
Det bästa med Gävle skulle jag säga är alla fina vänner jag har lärt känna här, har hittat många vänner för livet. Utöver det är studentlivet väldigt bra eftersom vår studentförening anordnar med bland annat inspark vid varje terminsstart, men även sittningar och fester i vårt klubbhus som heter NV. Även den tiden jag satt med i styrelsen i Högskolmäklarna har varit bland det bästa eftersom jag fick möjligheten att växa väldigt mycket och lära mig många nya saker men även bygga ett bra kontaktnät med alla fastighetsmäklarföretag. Gävle som stad är även en jättetrevlig stad att bo i.
Vad vill du jobba med i framtiden?
Jag vill jobba som fastighetsmäklare. I dagsläget gör jag min praktik på Svenska Mäklarhuset i Sundbyberg där jag även har fått anställning som börjar efter jag har tagit min examen.
Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?
Mina bästa tips är att komma på besök under öppet hus eller varför inte skugga någon av oss studentambassadörer? Då får du möjligheten att hänga med oss fastighetsmäklarstudenter under föreläsningar och se hur en typisk dag ser ut och även kunna ställa frågor som vi kan besvara.
Heidi Bötefür, student
"Jag kikade runt på olika skolor som hade mäklarutbildningen och fick sedan till mig att Gävle erbjuder en av de mest attraktiva mäklarutbildningarna i landet. "
Läs hela intervjun med Heidi Bötefür
Program: Fastighetsmäklarprogrammet
Hemort: Karlsborg, Västra Götaland
Det här gör jag när jag inte pluggar: Styrketräning, umgås med vänner, lagar mat och hänger mycket i naturen.
Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?
Jag kikade runt på olika skolor som hade mäklarutbildningen och fick sedan till mig att Gävle erbjuder en av de mest attraktiva mäklarutbildningarna i landet, vilket gjorde att valet på Högskolan i Gävle blev enkelt.
Varför valde du just den här utbildningen?
Jag har velat bli fastighetsmäklare sedan länge och att då hitta den perfekta utbildningen har varit viktigt för mig. Också en utbildning som ger mig mycket möjligheter efter examen, vilket den här utbildningen gör då man är väldigt attraktiv på marknaden som nyexaminerad mäklarstudent från Gävle.
Vad är det bästa med utbildningen?
Det bästa med utbildningen är upplägget av kurserna inom programmet, det känns nämligen strategiskt och genomtänkt då Högskolan haft så många år att ändra och prova sig fram i programmets upplägg. Gemenskapen som man får via studentlivet är också något bland det bästa, man har liksom fått träffa vänner för livet.
Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?
Att man kan få en ekonomi-kandidatexamen om man bara läser till några enstaka kurser vilket gör att man kan ha fler möjligheter för framtiden än bara mäklaryrket om det skulle vara så att man vill byta bransch.
Vad är det bästa med Gävle?
Att det är en lagom stor stad där allt man behöver finns. Restauranger, shopping, aktiviteter med mera finns nära till hands! Eftersom det inte är en av de större studentstäderna så är gemenskapen något unikt och skapar en väldigt familjär stämning som gör det lätt att skaffa nya vänner.
Vad vill du jobba med i framtiden?
Jag vill jobba som fastighetsmäklare så länge jag tycker det är roligt! Samtidigt är det mitt drömyrke så jag hoppas jag kommer jobba med det väldigt länge.
Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?
Att vara nyfiken. Det gör att man vågar prova lite fler saker och testa sig fram, både med plugget och att skaffa nya vänner!
Närliggande information
Högskolans kvalitetsarbete
Här kan du läsa mer om Högskolan i Gävles kvalitetsarbete och hur du som student kan bidra i arbetet
Sidan uppdaterades 2024-09-19