Ämneslärarprogrammet med inriktning mot årskurs 7- 9 eller gymnasiet, ingångsämne svenska 300 hp

Bli läraren som inspirerar nästa generation! Vi behöver ämnes­lärare på högstadie- och gymnasienivå som kan inspirera och leda unga till den kunskap de behöver för att lyckas i sina liv. Ditt jobb är att väcka och hålla liv vid nyfikenhet och viljan att utvecklas!

Högskolepoäng

300 hp

Anmälningskod

HIG-19668

Sista ansökningsdag

april 15, 2024

Studieform

Normal

Undervisningsspråk

Svenska

Studietid

september 2, 2024–juni 3, 2029

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Engelska 6 och Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.

Urval

Betyg/Högskoleprov: 60/40 %

Utbildningsplan

Högskolepoäng

300 hp

Anmälningskod

HIG-19669

Sista ansökningsdag

april 15, 2024

Studieform

Distans

Undervisningsspråk

Svenska

Studietid

september 2, 2024–juni 3, 2029

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Engelska 6 och Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.

Urval

Betyg/Högskoleprov: 60/40 %

Utbildningsplan

Om programmet

Programmet omfattar 240- 300 hp. En examen med inriktning mot högstadiet omfattar 240 hp och mot gymnasiet 300 hp.

Examen ska innehålla två ämnen. Vid Högskolan i Gävle kan du läsa svenska, engelska, religionskunskap och matematik. Det finns också möjlighet att välja sitt andraämne vid ett annat lärosäte.

Programmet innehåller tre delar: Ämnesstudier 150-180hp,utbildningsvetenskaplig kärna 60 hp (varav 15 hp avancerad nivå) och verksamhetsförlagd utbildning (VFU) 30 hp. Utbildningen avslutas med ett examensarbete på avancerad nivå som ingår i ämnesstudierna.

Programmet ges både på campus och på distans. Distansstudier innebär att du studerar med hjälp av digitala hjälpmedel dagtid och heltid. Distansstudier innebär också att det är träffar på Högskolan i Gävle en till tre gånger per termin berodende på kurs.

Examen

Ämneslärarexamen

Ämnen inom programmet år 1

Examen är en förutsättning för att få lärar­legitimation

För att få lärarlegitimation krävs en lärarexamen. Vid Högskolan i Gävle kan du utbilda dig till ämneslärare med inriktning mot årskurs 7–9 eller mot gymnasiet och få en ämneslärarexamen.

Stort behov

Andelen lärare utan formell behörighet är hög. Därför bedöms arbetsmarknaden för lärare med lärarexamen vara god.

Verksamhetsförlagd utbildning

Under utbildningen är det viktigt att du får prova på hur det är att arbeta som lärare i praktiken. Det gör du genom den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU). Den innebär att du är knuten till en av våra partnerskolor, vanligtvis samma skola under hela utbildningen. Den verksamhetsförlagda utbildningen är på 30 hp och sprids ut i flera kurser. Här kan du läsa mer om den verksamhetsförlagda utbildningen och få svar på de vanligaste frågorna.

Mer information om verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Albin Ljung, student

"Eftersom högskolan är ett mellanstort lärosäte, innebär det möjligheter för oss studenter att ha en personligare kontakt med våra lärare. Det ger oss en stark känsla av gemenskap och stöd under studietiden."

Program: Ämneslärarprogrammet – svenska/religion
Hemort:
Gävle
Det här gör jag när jag inte pluggar:
När jag inte pluggar är jag huvudtränare för ett juniorlag i innebandy. Utöver det engagerar jag mig fackligt i Sveriges lärarstudenter och Sveriges Lärare. Till sist samlar jag också yrkeserfarenhet som lärarvikarie i kommunen.

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?
Det fanns tre skäl till att jag valde att studera i Gävle. För det första är jag född och uppvuxen här i Gävle, vilket gör att jag har en personlig koppling till staden. Jag trivs väldigt bra här och tycker att det är en perfekt stad att bo i, både under och efter studierna. För det andra är högskolan väldigt nära Gävle centrum, vilket gör det otroligt smidigt att ta sig dit och att ta sig runt i staden. För det tredje är högskolan nära belägen tågstationen och motorvägarna. Det gör det enkelt för mig att ta mig runt i och utanför staden.

Varför valde du just den här utbildningen?
För mig var det självklart att jag skulle bli ämneslärare. Jag hörde goda rykten om utbildningen från lärarstudenterna som hade sin VFU (praktik) på min gymnasieskola. Högskolan i Gävle har också ett gott samarbete med Högskolan i Dalarna där lärarstudenter kan läsa andra ämnen än vad som erbjuds här, utan att det påverkar studierna.

Vad är det bästa med utbildningen?
Det bästa med utbildningen är att programmet ger mig otroligt viktiga kunskaper som förbereder mig inför min framtida yrkesroll som lärare.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?
Eftersom högskolan är ett mellanstort lärosäte, innebär det möjligheter för oss studenter att ha en personligare kontakt med våra lärare. Det ger oss en stark känsla av gemenskap och stöd under studietiden.

Vad är det bästa med Gävle?
Det bästa med Gävle är att det är en stad fylld av idrott i olika former, kultur i mångfald, naturnära miljöer och att det är en cykelvänlig stad, vilket är perfekt för oss studenter.

Vad vill du jobba med i framtiden?
Jag tänker mig gymnasiet eller vuxenutbildningen men en tanke är att kanske blir speciallärare i framtiden. Vem vet, det finns många olika yrken och vidareutbildningar att välja bland.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?
Ge inte upp dina tidigare intressen! Jag har träffat allt för många nya studenter som gett upp några av sina intressen när de flyttat hit. Ta kontakt med någon förening eller grupp och berätta om din situation. Du får inte bara möjlighet att fortsätta utöva dina intressen, utan du får också chansen att träffa likasinnade människor som delar din passion. Det kan vara ett fantastiskt sätt att bygga nya vänskapsrelationer och skapa en känsla av gemenskap och tillhörighet här i Gävle.

Kontaktperson

Ingrid Nordqvist

Utbildningsledare

Sidan uppdaterades 2024-07-11