Industriell ekonomi - Industrial Management and Logistics 180 hp
Se till att allt flyter! I en allt mer komplicerad produktions- och företagsvärld behöver vi personer som kan hålla ordning på alla lösa trådar och se till att allting fungerar som det ska. Bli ett proffs på logistik, management och verksamhetsutveckling och få kompetens som alla efterfrågar.
Högskolepoäng
180 hp
Anmälningskod
HIG-19111
Sista ansökningsdag
april 15, 2024
Studieform
Normal
Undervisningsspråk
Svenska
Studietid
september 2, 2024–juni 6, 2027
Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet +
Engelska 6, Matematik 3b eller 3c eller Matematik C, Samhällskunskap 1 b eller 1a1+1a2.
Urval
Betyg/Högskoleprov: 60/40 %
Om programmet
Programmet ger dig en modern utbildning med managementperspektiv. Grundtanken är att ge du ska få med dig gedigna kunskaper, innovativa metoder och utvecklade förhållningssätt som du har stor användning av i ditt framtida arbetsliv.
Studierna inom industriell ekonomi behandlar logistik, kvalitetsstyrning, miljöekonomi och organisation. I utbildningen ingår också kurser i marknadsföring och ekonomi. Varje ämnesområde ger möjlighet till djup kunskap och tillsammans skapar de en god bas för effektiv verksamhetsutveckling.
Utbildningen innehåller projekt som görs i anslutning till företag eller andra organisationer utifrån varierande perspektiv. I projekten får du erfarenhet av projektarbetsformen, som är mycket vanlig i arbetslivet. Vid kontakten med företagen träffar du yrkesverksamma personer med ibland samma utbildningsbakgrund. Då ser du hur kunskapen tillämpas i det verkliga arbetslivet. Det avslutande examensarbetet genomförs som regel på ett företag och är ett viktigt steg ut i arbetslivet.
Examen
Filosofie kandidatexamen
Ämnen inom programmet år 1
Kompetens som näringslivet ropar efter
Med en kandidatexamen inom industriell ekonomi har du en mycket bred arbetsmarknad. Du kan exempelvis arbeta inom logistik, verksamhetsutveckling, projektledning, försäljning, marknadsföring, produkt- och produktionsutveckling, inköp eller kvalitetsstyrning. Kompetensen är över lag hett eftertraktad, något som inte minst bekräftas av det stora intresse regionens företag visar för våra studenter.
Bred arbetsmarknad med många alternativ
Inom logistik och kvalitet är befattningarna många. Arbetsmarknaden är bred och du kan arbeta såväl i näringslivet som inom offentlig sektor, kommuner och landsting. Många tidigare studenter arbetar inom logistikutveckling, försäljning/marknadsföring, miljöledning, produkt- och produktionsutveckling, inköp och med kvalitetsteknik/-styrning. Ett ofta förekommande uppdrag är rollen som projektledare.
Freja Ragnarsdotter Liljeroth, student
"Vi är placerade väldigt företagsnära och får både besöka och får besök från attraktiva arbetsgivare, det finns goda chanser att du knyter kontakter som kan bli ditt första karriärsteg."
Läs hela intervjun med Freja Ragnarsdotter Liljeroth
Program: Industriell ekonomi - Industrial Management and Logistics
Hemort: Gävle
Det här gör jag när jag inte pluggar: Umgås med vänner & familj eller sitter hemma uppslukad av en riktigt bra bok.
Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?
Jag valde Högskolan i Gävle för att det är ett lärosäte alldeles lagom stort som erbjuder en fin miljö, nära kontakt med lärare och stor variation på program och kurser. Jag vet förstås mycket om Gävle eftersom det är min hemstad, men även för studenter från andra städer verkar Gävle vara en stad många trivs i. Studentlivet uppskattas och det är lätt att få nya vänner och kontakter. Högskolan i Gävle ligger nära till både natur, butiker och stadsliv.
Varför valde du just den här utbildningen?
Jag var osäker på vad jag exakt ville plugga till, det fanns ingen exakt titel som jag strävade till efter examen. Det fanns mycket efter studenten som var intressant och ett hav av val. Först tittade jag på Ekonomprogrammet här på Högskolan. Jag fick till och med en rundvandring på Sjuksköterskeprogrammet, så jag var verkligen tankspridd! Jag gillar de tekniska influenserna men ville inte helt utesluta de ekonomiska, inte heller den mänskliga faktorn. Jag tycker det är roligt att se ur perspektivet att det är människan bakom systemen. Då hittade jag Industriell ekonomi här på Högskolan, med en stor variation av kurser både utmanande och spännande som ger en goda förutsättningar för arbetslivet eftersom de vidrör de flesta områdena.
Vad är det bästa med utbildningen?
Det är så roligt för att alla här har olika drömmar och mål!
Men att själva utbildningen är så bra är för att du som studerar detta har en plats i framtiden. Industriell ekonomi rör teknik, ekonomi, verksamhet- och kvalitetsutveckling och miljö. Det vi läser behövs både för dagens och framtidens organisationer. Vi är placerade väldigt företagsnära och får både besöka och får besök från attraktiva arbetsgivare, det finns goda chanser att du knyter kontakter som kan bli ditt första karriärsteg.
Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?
Programmets kurser är perfekt upplagda, och kanske tycker du att något är extra roligt, då finns det ofta utrymme och möjlighet att lägga till fler kurser inom just det. Det är flexibelt, nära kommunikation med lärare och stöd från alla när du behöver det.
Det är även en balans mellan egna studier och schemalagda träffar. Vissa kurser är det mer som behövs göras på plats med klassen, men för det mesta har du stor möjlighet att bestämma över din egen tid!
En till rolig sak är att vi samläser en hel del kurser med ingenjörerna.
Vad är det bästa med Gävle?
Gävle är en stad som saknar storstadsstressen men erbjuder det mesta. Allt finns här och det är generösa öppettider, man känner sig inte ensam. Det finns möjligheter till att utöva de allra flesta hobbys, åka och bada på sommaren, ta en fika, äta god mat eller hitta en favoritplats för vad just du behöver.
Vad vill du jobba med i framtiden?
Jag är öppen för mycket, precis som utbildningen, men jag gillar leveransplanering och uppgifter som gör att du är spindeln i nätet. Logistik är riktigt roligt och jag tror jag hamnar någonstans där – och nära till människor.
Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?
Mitt tips är att söka den utbildningen du tycker är mest intressant, riv ner murarna och tänk efter vad som känns bäst för dig, ingen annan. Ta vara på chansen att gå på öppet hus, be om att få skugga en student eller fråga någon du känner som studerar om allt du vill veta!
Utbildningen och FN:s globala mål
Läs mer om hur utbildningen är kopplad till FN:s globala mål
Utbildningen ger dig aktuell kunskap om olika verktyg och metoder som samhället behöver för att långsiktigt skapa förutsättningar för hållbar utveckling. Under utbildningen lär du dig också att förstå och utveckla lösningar för flera av FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling.
Industriell ekonomi bidrar framför allt till målen om Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt, Hållbar industri, innovationer och infrastruktur samt Hållbar konsumtion och produktion.
Du lär dig att använda kunskaper inom teknik och ekonomi för att skapa hållbar ekonomisk tillväxt, anständiga livs- och arbetsvillkor samt hållbar produktion. Du kan också använda kunskaperna till att jobba med innovation som minskar miljö- och klimatpåverkan.
8 Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt hänger ihop och arbeten måste vara hållbara för både människa och miljö. Genom att skapa goda förutsättningar för innovation och entreprenörskap samt säkerställa anständiga arbetsvillkor för alla gynnas en hållbar ekonomisk tillväxt som inkluderar hela samhället. Du lär dig hur du kan bidra till att skapa långsiktigt konkurrenskraftiga företag genom att bland annat främja individens förutsättningar att bidra till företagets verksamhet genom förbättringsarbete.
9 Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
Hållbar industri, innovationer och infrastruktur handlar om att bygga en motståndskraftig infrastruktur, verka för en inkluderande och hållbar industrialisering samt främja innovation vilket är grunden för ett framgångsrikt samhälle som kan möta framtida utmaningar. Innovation och teknologiska framsteg är nyckeln till att finna hållbara lösningar för såväl ekonomiska som miljömässiga utmaningar. Du lär dig arbetssätt och metoder för att arbeta med innovation och förbättringsarbete av produkter, system och processer inom och mellan industriella organisationer.
12 Hållbar konsumtion och produktion
Hållbar konsumtion och produktion handlar om att säkerställa hållbara konsumtions- och produktionsmönster vilket är en nödvändighet för att minska vår negativa påverkan på klimat, miljö och människors hälsa. Du lär dig hur företag kan producera på ett hållbart sätt genom att bland annat minska eller eliminera slöseri och att hushålla med naturens och de mänskliga resurserna. Det innebär att du lär dig förstå hur försörjningskedjan påverkar samhället och hur en hållbar försörjningskedja skapas.
Högskolans kvalitetsarbete
Här kan du läsa mer om Högskolan i Gävles kvalitetsarbete och hur du som student kan bidra i arbetet
Sidan uppdaterades 2024-09-18