Samhällsplanerarprogrammet 180 hp
Vill du arbeta med att skapa hållbara och inkluderande livsmiljöer? Du blir geograf eller samhällsplanerare som analyserar samspelet mellan människan, samhället och naturens processer. Du får tekniska färdigheter inom CAD, GIS och 3D-visualisering. Samhället är i ständig förändring – få kunskaperna och färdigheterna för att planera vägen framåt!
Högskolepoäng
180 hp
Anmälningskod
HIG-19123
Sista ansökningsdag
april 15, 2025
Studieform
Normal
Undervisningsspråk
Svenska
Studietid
september 1, 2025–juni 4, 2028
Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet + Matematik 2a eller 2b eller 2c, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.
Urval
Betyg/Högskoleprov: 60/40 %
Om programmet
Samhället står inför stora utmaningar när markanvändning ska prioriteras mellan boende, service, trafik och grönområden. Här behöver beslut stödjas av väl genomförda analyser, avvägningar och strategier för framtiden. Samspelet mellan människas behov, samhällets behov och naturens processer är därför i fokus på Samhällsplanerarprogrammet.
Samhällsplanerarprogrammet har en ingång, men två möjliga utgångar som antingen geograf eller samhällsplanerare. Du får med dig grundläggande kunskaper inom både geografin och samhällsplaneringen innan specialiseringen i årskurs tre. Det ger dig de tvärvetenskapliga kunskaper och färdigheter som är nödvändiga för uppfyllelse av FN:s globala mål om hållbar utveckling.
Geografin ger dig kunskaper om hur natur- och kulturlandskapet har formats över tid samt hur rumsliga mönster och processer står bakom samhällets utveckling som boendesegregation. Du lär dig analysera och diskutera samhällets utvecklingsmöjligheter ur sociala, ekologiska och ekonomiska aspekter. Geografin innehåller kurser inom både samhällsgeografi, naturgeografi, naturrisker samt klimat- och miljöbedömning, vilket ger en helhetssyn.
Samhällsplaneringen ger dig kunskaper om den juridiska genomförandeprocessen och färdigheter för skapandet av översikts- och detaljplaner, t.ex. för att bygga och utveckla markanvändning genom bostadsområden, grönområden, trafikfrågor och trygghetsaspekter i stadsrummet. Vi tar även upp etiska och demokratiska frågor som medborgardeltagande, något som blivit alltmer viktigt i planeringssammanhang.
Samhällsbyggnadsområdet i Sverige genomgår en digitaliseringsprocess. Idag förmedlas analyser och strategier av livsmiljöer och plandokument både digitalt och visuellt. Det gör tekniska färdigheter inom t.ex. CAD, geografiska informationssystem (GIS) och 3D-visualisering eftertraktade på arbetsmarknaden. Utbildningen karaktäriseras i högre grad av praktiska färdigheter jämfört med liknande program vid andra lärosäten.
Examen
Filosofie kandidatexamen
Ämnen inom programmet år 1
Hur genomförs undervisningen?
Programmet bygger på både praktisk ”learning-by-doing” där du får prova på olika arbetsprocesser och programvaror samt teoretiska diskussioner. Föreläsningar och laborationer/övningar följer oftast varandra inom ett ämne, så att du först får den teoretiska bakgrunden inför de praktiska färdigheterna. Seminarier i mindre grupper genomförs som teoretiska diskussioner eller som diskussion av fallstudier.
Fältstudier, exkursioner och platsbesök är uppskattade inslag, där du som student får tillämpa dina kunskaper och färdigheter samt få inblick i kommande arbetsuppgifter. I utbildningen ingår även att träna skriftlig förmedling och kommunikation av ditt budskap samt att presentera inför åhörare. Detta görs gärna som en del av ett projektarbete där du får tillämpa kursens innehåll.
Vilka samverkar programmet med?
Utbildningen samarbetar med företag och myndigheter, vilket gör att du får möta tidigare studenter och potentiella kommande arbetsgivare under kursernas gång. Du kan även välja en praktikkurs, något som bidrar till ett bra kontaktnät för dig och dina framtida jobbmöjligheter.
Utbytesmöjligheter och internationellt samarbete
Är du intresserad av utbytesstudier kan en del av utbildningen förläggas utomlands. Samarbetet med lärosäten från andra länder innebär att några kurser på Samhällsplanerarprogrammet ibland ges på engelska. Högskolan i Gävle är också en del av EU-Green med åtta andra europeiska universitet, så det finns goda möjligheter för utbyte och samverkan.
Vad händer efter examen?
Utbildningens mål är att ge dig som student en bra kompetens för att möta många av samhällets utmaningar. Utbildningens teoretiska kunskaper med utgångspunkt i aktuell forskning i kombination med praktiska färdigheter inom datahantering, såsom CAD, geografiska informationssystem (GIS) och 3D-visualisering, ger dig möjlighet att bidra till att skapa hållbara, jämlika och resilienta samhällen.
Aktuell forskning utförs också av lärare inom programmet, vilket kan ge en direkt inblick i forskningsprocessen. Samhällsplanerarprogrammets mål är att ge dig breda teoretiska kunskaper och tekniska färdigheter inom de två områdena geografi och samhällsplanering, vilket dessutom ger dig flexibilitet på en föränderlig arbetsmarknad.
Företag, myndigheter och organisationer efterfrågar geografer och samhällsplanerare med kunskaper om geografisk analys som ser ett helhetsperspektiv, förstår förhållandet mellan natur och samhälle samt har praktiska färdigheter av att producera planer inom samhällsbyggnadsprocessen. Här ger geografi och samhällsplanering dig en fot in på arbetsmarknaden.
Vidare studier på magister- och masternivå
Du kan också välja att studera vidare på magister- eller masterutbildningar inom eller utanför Sverige, t.ex. Magisterprogrammet i GIS och tillämpad geografi eller Masterprogrammet inom geospatial informationsvetenskap vid Högskolan i Gävle.
Lär känna några av våra lärare på utbildningen
Här kan du läsa intervjuer med två av våra lärare som du kommer att träffa under din studietid hos oss.
Asifa Iqbal, universitetslektor i samhällsplanering
"Samhällsplaneraren är viktig för att skapa hållbara och funktionella samhällen som möter invånarnas behov."
Läs hela intervjun med Asifa Iqbal
Vilken är din bakgrund?
Jag är arkitekt i grunden och jobbade som det i hemlandet Pakistan i 5 år. Sedan har jag en civilingenjörsexamen i Spatial planning samt en doktorsexamen i Fastighet och byggande från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), Stockholm.
Vad undervisar du i?
Jag undervisar på kurser som bl.a. Hållbar samhällsplanering och Gestaltning inom byggd miljö inom Samhällsplanerarprogrammet och kurser på magister/masterprogram.
Vad forskar du om?
Min forskning handlar till stor del om stadsplanering och miljökriminologi samt jag har börjat arbeta inom klimatfrågor.
Vad vill du bidra med till samhället?
Jag jobbar utifrån det globala målet nummer elva som handlar om hållbara städer och samhällen ” Att göra städer och bosättningar inkluderande, säkra, motståndskraftiga och hållbara.”
Varför är samhällsplaneraren viktigt?
Samhällsplaneraren är viktig för att skapa hållbara och funktionella samhällen som möter invånarnas behov. Genom att integrera sociala, miljömässiga och ekonomiska perspektiv bidrar samhällsplaneraren till en bättre livskvalitet och långsiktig samhällsutveckling.
Anders Brandt, universitetslektor i geospatial informationsvetenskap
"Jag vill bidra med att vi lever mer med naturen än mot naturen och att öka kunskap om geografiska processer."
Läs hela intervjun med Anders Brandt
Vilken är din bakgrund?
Jag är utbildad naturgeograf, men har breddat mitt ämnesområde inom geografi under åren.
Vad undervisar du i?
Jag undervisar i geovetenskap, naturgeografi, GIS, fjärranalys och vetenskapligt skrivande. Jag handleder även doktorander inom det geospatiala ämnesområdet.
Vad forskar du om?
Min forskning handlar främst om osäkerheter relaterat till översvämningsmodellering och riskkartor, men även rumsliga multikriterieanalyser och hur vi kan skapa mer hållbara och resilienta samhällen.
Vad vill du bidra med till samhället?
Jag vill bidra med att vi lever mer med naturen än mot naturen och att öka kunskap om geografiska processer.
Varför är geografen viktig?
Geografiska kunskaper ger förståelse för sammanhang mellan natur och samhälle och hur saker och processer påverkar varandra rumsligt. Detta är oerhört viktigt i samhällsbyggnadsprocessen.
Utbildningen och FN:s globala mål
Läs mer om hur utbildningen är kopplad till FN:s globala mål
Inom programmet arbetar vi särskilt med tre av FN:s hållbarhetsmål; Minskad ojämlikhet, Hållbara städer och samhällen och Bekämpa klimatförändringar.
10 Minskad ojämlikhet
Samhällsfunktioner för alla är viktigt när det diskuteras åtgärder för till exempel framtida bostadsförsörjning och segregationsfrågor men även hur exempelvis medborgarinflytande utförs så att alla får tillgång till planeringen av framtidens samhälle.
Du får kunskaper i samhällsgeografi för att förstå samhällets utgångspunkt och du får färdigheter i att genomföra analyser till exempel med statistik och GIS och genom interaktion med människor. Du får skapa planer och framtidsvisioner för att uppnå målet om att minska ojämlikhet i samhällsbyggandet genom den fysiska planeringen.
11 Hållbara städer och samhällen
Hållbara städer och samhällen är ett måste om vi tillsammans ska uppnå en motståndskraftig och hälsosam framtid. Analyser och utformningen av det existerande och det framtida samhället behövs för att genomföra åtgärderna för en hållbar utveckling.
Du får kunskaper om samhällsfunktioners historia och nutid för att förstå utgångspunkten för förändring; till exempel hur planeringsteorier spelar en viktig roll i skapande av den existerande strukturen och hur de kan bidra till den mycket nödvändiga förändringen. Du får färdigheter i geografiska analysverktyg som statistik och GIS för att analysera platser och händelser och hur du planerar och visuellt gestaltar en framtidsvision genom till exempel plandokument och geovisualisering.
13 Bekämpa klimatförändringar
Skyfallet i Gävle augusti 2021 är ett bra exempel på konsekvenserna av samhällsfunktioner som inte är anpassade till naturkatastrofer och naturolyckor, men även mindre sådana kan stoppa samhällsfunktioner. Vi måste inte bara bekämpa klimatförändringar utan också stärka motståndskraften och anpassningsförmågan i samhället, det vill säga resiliens.
Du får kunskaper om naturgeografi och sambandet mellan samhället och naturen, som ger dig förmågan att förstå orsakerna bakom t.ex. naturrisker och hur det kan tillämpas i plandokument. Du får färdigheter i att analysera och planera genom avancerade GIS-analyser, så du kan synliggöra händelser och nödvändiga åtgärder för förändring för allmänheten. En viktig åtgärd är till exempel att återkoppla samhället till olika ekosystemtjänster, så naturen åter blir en naturlig del av samhällets och särskilt stadens ekosystem.
Högskolans kvalitetsarbete
Här kan du läsa mer om Högskolan i Gävles kvalitetsarbete och hur du som student kan bidra i arbetet
Sidan uppdaterades 2025-01-08