Guide för handledare vid VFU
Att vara handledare för en student under deras verksamhetsförlagda utbildning är det ett viktigt uppdrag. Din roll som handledare är avgörande för att skapa en lärorik och utvecklande miljö där studenten får praktisk erfarenhet och möjlighet att omsätta teoretisk kunskap i praktiken. Denna guide hjälper dig att strukturera ditt arbete och ge stöd i både praktiska och relationella delar av handledarskapet.
De praktiska delarna av VFU
Innan VFU
- Kontakt med studenten. Det är både ditt och studentens ansvar att ni får kontakt innan VFU-periodens första dag. Kontakta gärna studenten genom att skicka en välkomsthälsning via mejl för att komma överens om när ni ska ses första dagen på VFU.
- Kursplanen. Sätt dig in i studentens utbildningsmål och vilka förväntningar som finns på VFU perioden. Kursansvarig tillhandahåller denna information.
- Planera introduktionen. Det är viktigt att studenten ska känna sig välkommen till skolan eller förskolan. Gör en plan för hur du ska introducera studenten till arbetsplatsen, rutiner, lokaler och kollegor. Uppmana studenten att kommunicera med andra yrkesgrupper. Sammanför studenten med rektor.
- Förbered studentens schema. Planera schemat så att det ger studenten möjlighet att delta i verksamhetens aktiviteter och nå sina lärandemål. Planera och schemalägg redan från början tid varje vecka för ostörd reflektion, den mer formella handledningen. Tydliggör även att den informella handledningen på olika sätt sker löpande under dagen.
- Material Du kommer som handledare bli inbjuden till Canvas. Säkerställ att du har dokument som bedömningsunderlag, handledarmanualer samt kontaktuppgifter till kursansvarig och Högskolans VFU-enhet.
Under VFU
- Studentpresentation. Be studenten presenterar sig för vårdnadshavare, arbetslaget och övrig personal. Genom det visas att studenten är välkommen, att VFU är en del i verksamheten och berörda får vetskap om att studenten kommer vara på arbetsplatsen. Uppmuntra studenten att samtala med andra i arbetslaget, genom det ges studenten möjlighet att pröva sina kunskaper och värderingar.
- Ge tydliga uppgifter. Förse studenten med uppgifter som är kopplade till kursenslärandemål och utbildningsnivå. Planera in aktiviteter från början. Låt studenten vara med på olika aktiviteter som friluftsdagar, arbetslagsträffar, personalmöten, ämnesmöten, arbetsplatsträffar, föräldramöten, praktiknära forskning och utvecklingsgrupper.
- Olika typer av samtal. Ger studenten möjlighet att vara den som tar emot barn och elever samt att ta kontakt med vårdnadshavare. Låt studenten få delta och i vissa fall även ta visst ansvar under föräldramöte och utvecklingssamtal. Visa på och ge studenten möjlighet att få erfarenhet av olika typer av samtal och olika sätt att arbeta med exempelvis konflikthantering.
- Sätta ord på professionen. Det är viktigt att studenterna utvecklar ett professionsspråk. Samtal och tydliggörande av didaktiska överväganden bidrar till att studenten utvecklar sitt professionsspråk.
- Styrdokument. Visa olika styrdokument som läroplan, verksamhetsplan, likabehandlingsplan och handlingsplaner. Synliggör för studenten skolans kollegiala identitet och förhållningssätt, mötesstruktur och processer, beslutsstruktur och informationsvägar, digitala verktyg och policyer.
- Ge kontinuerlig feedback. Studenten ska få både formell och informell feedback regelbundet. Använd exempel från studentens arbete för att möjliggöra konkret feedback. Analysera tillsammans med studenten vad som är aktuellt i verksamheten och planera för aktiviteter. Ge studenten stöd genom att visa på olika sätt att förbereda, planera och följa upp aktiviteter samt ge/använd/planera er tid för gemensam reflektion.
- Dokumentera studentens prestationer. Anteckna och dokumentera dina reflektioner vid observation av studentens aktiviteter. Använd bedömningsunderlaget kontinuerligt under VFU-perioden som stöd i era gemensamma samtal.
Efter VFU
- Sammanfatta erfarenheter. Ha ett avslutande samtal där ni reflekterar över studentens prestationer, utveckling och områden för fortsatt lärande. Uppmana gärna studenten att även besöka VFU-placeringen mellan VFU -perioderna och genom det få möjlighet att se hela lärararbetet.
- Slutför dokumentationen. Skicka in bedömningsunderlaget eller andra nödvändiga dokument till Högskolan.
- Dela dina insikter. Om möjligt, delta i en utvärdering av VFU-processen och dela med dig av förbättringsförslag till Högskolan.
Så hanterar du realtionen med studenten
Välkomnande och introduktion
- Skapa trygghet. Välkomna studenten och ge den en introduktion till kollegor och arbetsplatsen.
- Förväntningar. Skriv ned dina förväntningar på studenten och dess VFU. Be studenten göra samma sak. Delge varandra era förväntningar när ni tillsammans planerar för VFU-perioden.
- Bygg relation. Visa intresse för studentens bakgrund, mål och förväntningar. Ha ett öppet samtal om hur ni bäst arbetar tillsammans. Ta vara på studentens tidigare erfarenheter.
Under VFU
- Kommunicera regelbundet. Ha regelbundna handledningssamtal där ni följer upp studentens utveckling och reflekterar över studentens erfarenheter. Dessa samtal ska fungera som en social arena byggd på tillit för lärande där studenten ska kunna utveckla sitt praktiska yrkeskunnande.
- Stöd osäkerhet. Om studenten känner sig osäker ge extra stöd och hjälp. Uppmuntra studenten att våga ställa frågor och pröva nya saker. Ge studenten chans att prova på och prova igen. Att uppleva misslyckanden är en utmaning och en väg framåt. Utmana studenten att våga tro på sig själv och gå utanför sin bekvämlighetszon. Tydliggör och visa goda exempel.
- Ger konstruktiv feedback. Lyft fram det studenten gör bra och ge studenten konkreta förbättringsförslag, var är ärlig men stöttande. Ge studenten tid och diskutera didaktiska val. Bekräfta studenten, ha tilltro och se positivt på studentens möjligheter. Uppmuntra studenten att ta plats och praktisera det pedagogiska ledarskapet.
- Stimulera reflektion. Ställ frågor som hjälper studenten att analysera sina upplevelser, exempelvis; Vad lärde du dig? Hur skulle du kunna hantera detta annorlunda nästa gång?
Avslutning
- Uppmuntra fortsatt lärande. Diskutera hur studenten kan använda sina erfarenheter från VFU i framtiden. Ge råd och vägledning framåt.
- Skapa ett gott avslut. Gör avslutningen positiv genom att lyfta fram studentens framsteg och vad studenten kan ta med sig vidare i sin utveckling.
Som handledare spelar du en nyckelroll i studentens utbildning och framtida yrkesliv. Det är en insats som kan göra stor skillnad i hur studenten utvecklas och tar sig an sina framtida utmaningar. Använd denna guide som stöd för att skapa en framgångsrik och givande VFU-period både för dig som handledare och för studenten.
Din roll är viktig!
Som handledare spelar du en nyckelroll i studentens utbildning och framtida yrkesliv. Din insats kan göra stor skillnad i hur studenten utvecklas och tar sig an sina framtida utmaningar. Använd denna guide som stöd för att skapa en framgångsrik och givande VFU-period, både för dig och studenten.
Om du behöver ytterligare vägledning kan du alltid kontakta kursansvarig lärare eller verksamhetsledare VFU.
Sidan uppdaterades 2025-04-01