Ny student

Varmt välkommen till Högskolan i Gävle! Vad roligt att du valt att studera hos oss. Det är en hel del att hålla reda på som ny student, så här har vi samlat allt det du behöver göra för att du ska känna dig väl förberedd inför studiestarten.

Att checka av innan du börjar

1

Hämta ut ditt användarkonto

När du tackat ja till en kurs eller ett program skapas ditt användarkonto automatiskt. Två veckor innan terminsstart kan du hämta ut det.

 

2

Registrera dig i Ladok

I Ladok kan du bland annat kontrollera dina studieresultat, registrera dig på kurser, anmäla dig till tentamen, skriva ut verifierbara intyg, lägga in en temporär adress och ansöka om examen. Två veckor innan kursstart kan du registrera dig på dina kurser. Registreringen stänger normalt dagen innan kursen börjar.

 


3

Logga in i Canvas

Lärplattformen Canvas fungerar som ditt webbaserade klassrum. Där finns studie­hand­ledning, instruktioner, kursmaterial, uppgifter och annat som rör din utbildning.

 

 

4

Ta reda på när din utbildning startar

Här hittar du dag, tid och plats för när din utbildning startar.

 

5

Skaffa din kurslitteratur

Kursplanen beskriver hur din utbildning ser ut och vad den innehåller. I litteraturlistan hittar du den litteratur du behöver. Se gärna till att fixa kurslitteraturen i god tid. Du kan köpa online, köpa begagnat eller kolla in köp- och säljgrupper.

 

6

Hitta ditt schema

Som student på Högskolan i Gävle hittar du ditt personliga schema och tentaschema via det webbaserade systemet Kronox. Kursens schema ska vara klart senast fyra veckor innan kursstart.

 

7

Välkomstaktiviteter

Lite nervöst, massor av ny information och människor du inte känner. Så brukar det kännas att komma till en ny miljö. För att du ska komma igång på ett bra sätt så är du varmt välkommen till introduktions­dagen, studie­starts­före­läsningarna och våra andra aktiviteter under höstterminen. De första aktiviteterna är redan veckorna innan terminsstarten.

 

Insparken är en hel vecka med roliga aktiviteter som arrangeras av Gefle Studentkår. Deltagandet är frivilligt, men insparken ger dig chansen att ta del av gemenskapen och skapa minnesvärda upplevelser.

 

Riktat pedagogiskt stöd

Du som har en funktionsnedsättning ska så långt som möjligt kunna studera på Högskolan i Gävle på lika villkor som andra. Du har då möjlighet att ansöka om riktat pedagogiskt stöd.

Bra att veta

Det är mycket att tänka på som ny student. För somliga innebär det en helt ny tillvaro i en helt ny stad. En viktig fråga för de flesta är bostadsfrågan. Det är bra att börja leta efter bostad så tidigt som möjligt.

Som student vid Högskolan i Gävle har du gratis tillgång till flera programvaror under studie­tiden.

På Högskolan i Gävle används ett passerkort, HiG-kortet. Du använder det för att komma in i datorsalarna och för att göra utskrifter. Kortet kan du hämta ut i receptionen efter det att du skapat ditt användarkonto.

För att kunna låna och beställa böcker måste du vara registrerad som låntagare på biblioteket.

Du registrerar dig som låntagare genom att fylla i bibliotekets registrerings­formulär. Du behöver inte registrera dig som låntagare förrän du ska låna något på biblioteket. Lånekort behövs bara om du vill låna tryckta böcker. Det här kan du alltså göra senare på terminen.

Studentlegitimation bevisar att du är student vid en högskola eller ett universitet och ger rätt till diverse studentrabatter.

Studietiden handlar inte bara om studier utan även om möjligheten att lära känna nya människor. Så ta chansen att träffa nya och gamla studenter genom att delta i Studentkårens och studentföreningarnas aktiviteter.

Om du vill ansöka om studiemedel så gör du det hos CSN. På deras webbplats finns bra information om hur du gör. CSN vill veta vilka datum du ska studera.

Kontakta oss

Studentsupport, profilbild

Studentsupport

Avdelningen för utbildningsstöd

Till oss kan du vända dig med frågor kring dina studier. Telefontid: måndag - torsdag klockan 09.00–10.00. Besökstider vid Studentcentrum, hus 22: måndag–onsdag 10.00–14.30 samt torsdag–fredag 10.00–13.00

Sidan uppdaterades 2024-05-16