Ny student

Varmt välkommen till Högskolan i Gävle! Vad roligt att du valt att studera hos oss. Det är en hel del att hålla reda på som ny student, så här har vi samlat allt det du behöver göra för att du ska känna dig väl förberedd inför studiestarten.

Att checka av innan du börjar

1

Hämta ut ditt användarkonto

När du tackat "ja" till en kurs eller ett program kan du aktivera ditt användarkonto. Detta kan du göra tidigast två veckor innan terminsstart.

 

2

Registrera dig på din kurs

Två veckor innan kursstart kan du logga in i Ladok och registrera dig på de kurser som du antagits till. Normalt stängs möjligheten för registrering dagen innan kursen startar. Det är viktigt att du registrar dig i tid för att behålla studieplatsen!

 

I Ladok kan du även kontrollera dina studieresultat, anmäla dig till tentamen, skriva ut verifierbara intyg, lägga in en temporär adress och ansöka om examen.

 


3

Logga in i Canvas

Lärplattformen Canvas fungerar som ditt webbaserade klassrum under studierna. Där finns studie­hand­ledning, instruktioner, kursmaterial, uppgifter och annat som rör din utbildning. (Du loggar in i Canvas med ditt användarkonto som hämtats ut i Steg 1.)

 

 

4

Ta reda på när din utbildning startar - läs din välkomstinformation

I välkomstinformationen hittar du dag, tid och plats för när din utbildning startar.

 

5

Skaffa din kurslitteratur

Kursplanen beskriver hur din utbildning ser ut och vad den innehåller. I litteraturlistan hittar du den litteratur du behöver. Se gärna till att fixa kurslitteraturen i god tid. Du kan köpa online, köpa begagnat eller kolla in köp- och säljgrupper.

 

6

Hitta ditt schema

Som student på Högskolan i Gävle hittar du ditt personliga schema och tentaschema via det webbaserade systemet Kronox. Kursens schema ska vara klart senast fyra veckor innan kursstart.

 

7

Delta i välkomstaktiviteter

Lite nervöst, massor av ny information och människor du inte känner. Så brukar det kännas att komma till en ny miljö. För att du ska komma igång på ett bra sätt så är du varmt välkommen till introduktions­dag, introduktions­före­läsningar, inspark och våra andra aktiviteter under vårterminen. De första aktiviteterna är redan veckorna innan termins­starten. Insparken är en hel vecka med roliga aktiviteter och arrangeras av Gefle Studentkår. Deltagandet är frivilligt, men insparken ger dig chansen att ta del av gemenskapen och skapa minnesvärda upplevelser.

 


Gefle studentkår Länk till annan webbplats.

Riktat pedagogiskt stöd

Du som har en funktionsnedsättning ska så långt som möjligt kunna studera på Högskolan i Gävle på lika villkor som andra. Du har då möjlighet att ansöka om riktat pedagogiskt stöd.

Bra att veta

Det är mycket att tänka på som ny student. För somliga innebär det en helt ny tillvaro i en helt ny stad. En viktig fråga för de flesta är bostadsfrågan. Det är bra att börja leta efter bostad så tidigt som möjligt.

  • Facebook Länk till annan webbplats. - viss information, nyheter och event som publiceras på hig.se. Bra för dig som student att följa och ställa frågor till Högskolan.

  • Linkedin Länk till annan webbplats. - en professionell social medieplattform för nätverkande och där du som student kan hitta kopplingar till näringsliv och forskning. Här visar vi upp vår forskning, våra samarbeten och bjuder in till olika event.

  • Instagram Länk till annan webbplats.  Student på HiG - här hittar du som är student på Högskolan i Gävle sånt som vi tror kan vara intressant, bra och roligt för dig att känna till. Välkommen!

  • Tiktok Länk till annan webbplats.
    Högskolan vill nå en yngre målgrupp och avdramatisera högre studier. Tiktok-kontot riktar sig mot presumtiva studenter och nuvarande studenter.

  • Youtube Länk till annan webbplats. - informations- och presentationsfilmer från Högskolan.

Som student vid Högskolan i Gävle har du gratis tillgång till flera programvaror under studie­tiden, bland annat Microsoft Office 365. På hela campusområdet finns tillgång till trådlöst nätverk - Eduroam.

På Högskolan i Gävle används ett passerkort, HiG-kortet. Du använder det för att komma in i datorsalarna och för att göra utskrifter. Kortet kan du hämta ut i receptionen efter det att du skapat ditt användarkonto.

För att kunna låna och beställa böcker måste du vara registrerad som låntagare på biblioteket.

Du registrerar dig som låntagare genom att fylla i bibliotekets registrerings­formulär. Du behöver inte registrera dig som låntagare förrän du ska låna något på biblioteket. Lånekort behövs bara om du vill låna tryckta böcker. Det här kan du alltså göra senare på terminen.

Studentlegitimation bevisar att du är student vid en högskola eller ett universitet och ger rätt till diverse studentrabatter.

Studietiden handlar inte bara om studier utan även om möjligheten att lära känna nya människor. Så ta chansen att träffa nya och gamla studenter genom att delta i Studentkårens och studentföreningarnas aktiviteter.

Om du vill ansöka om studiemedel så gör du det hos CSN. På deras webbplats finns bra information om hur du gör. CSN vill veta vilka datum du ska studera.

Kontakta oss

Studentintroduktion, profilbild

Studentintroduktion

Lisa Olsson och Satu Moberg

Sidan uppdaterades 2025-01-14