Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4 - 6 240 hp 240 hp
Jobba med framtidens vuxna! Inspirerande lärare är bland det viktigaste vi behöver för att skapa läroglädje, nyfikenhet och trygghet för barnen i grundskolan.
Högskolepoäng
240 hp
Anmälningskod
HIG-19666
Sista ansökningsdag
april 15, 2025
Studieform
Distans
Undervisningsspråk
Svenska
Studietid
september 1, 2025–juni 3, 2029
Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet + Engelska 6, Matematik 2a eller 2b eller 2c, Naturkunskap 1b eller 1a1+1a2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.
Urval
Betyg/Högskoleprov: 60/40 %
Om programmet
I utbildningen varvas ämnesstudier med studier inom utbildningsvetenskaplig kärna och verksamhetsförlagd utbildning. Ämnesstudierna innefattar svenska, matematik och engelska samt ämnet bild.
Inom den utbildningsvetenskapliga kärnan studeras bl.a. ledarskap, grupprocesser, demokratins villkor, pedagogisk dokumentation och bedömning samt kunskap och lärande. I utbildningen ingår även verksamhetsförlagd utbildning i såväl den utbildningsvetenskapliga kärnan som i matematik och svenska.
Programmet ges på distans med 100% studietakt, dagtid. Distans innebär ca fyra till sex träffar per termin i Gävle. Varje träff varar minst 1-2 dagar. I vissa kurser är antalet dagar förlagda till Högskolan i Gävle fler om så krävs. Det förekommer också föreläsningar och seminarier på nätet under dagtid.
Examen
Grundlärarexamen
Ämnen inom programmet år 1
Få alla delar för att bli en bra lärare
I utbildningen kommer du att utvecklas för det blivande yrket som lärare, samt att du själv kommer att växa som person. Du kommer att ta del av vikten av ett gott ledarskap, bra förhållningssätt och bemötande av barn, föräldrar och kollegor och hur grupprocesser fungerar.
God arbetsmarknad med behörighet
Idag är andelen verksamma lärare utan formell behörighet hög. De närmaste åren pensioneras dessutom ett stort antal lärare. Arbetsmarknaden för lärare med lärarexamen bedöms därför vara god. Med Grundlärarprogrammet skaffar du dig nödvändig lärarbehörighet.
Fler inriktningar på grundlärarprogrammet
Inriktning mot arbete i fritidshem 180 hp
Inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3 240 hp
Verksamhetsförlagd utbildning
Under utbildningen är det viktigt att du får prova på hur det är att arbeta som lärare i praktiken. Det gör du genom den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU). Den innebär att du är knuten till en av våra partnerskolor, vanligtvis samma skola under hela utbildningen. Den verksamhetsförlagda utbildningen är på 30 hp och sprids ut i flera kurser. Här kan du läsa mer om den verksamhetsförlagda utbildningen och få svar på de vanligaste frågorna.
Högskolans kvalitetsarbete
Här kan du läsa mer om Högskolan i Gävles kvalitetsarbete och hur du som student kan bidra i arbetet
Sidan uppdaterades 2025-01-22