Lantmätarprogrammet Teknisk inriktning 180 hp
Vill du spela en viktig roll i framtidens hållbara samhällsbyggande? Är du intresserad av att kombinera juridik och teknik? Vill du jobba med fastigheter, GPS, digitala kartor och geografisk information (geodata)? Vill du ha möjlighet att arbeta både utomhus och inomhus? Då är du välkommen till Lantmätarprogrammet.
Högskolepoäng
180 hp
Anmälningskod
HIG-19906
Sista ansökningsdag
april 15, 2024
Studieform
Normal
Undervisningsspråk
Svenska
Studietid
september 2, 2024–juni 6, 2027
Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet +
Engelska 6, Matematik 3b eller 3c eller Matematik C, Samhällskunskap 1 b eller 1a1+1a2.
Urval
Betyg/Högskoleprov: 60/40 %
Om programmet
På Lantmätarprogrammets tekniska inriktning studerar du framför allt insamling, hantering, analys och visualisering av geodata (lägesbunden information). Studierna är inriktade mot mätningsteknik och GIS (Geografiska informationssystem). Du kommer att få en gedigen teoretisk grund samtidigt som du kommer att arbeta mycket praktiskt med de mätinstrument och programvaror som används i branschen. Du lär dig att använda GPS, totalstation (mäter vinklar och avstånd) samt laserskanner och att göra mätning i digitala bilder från drönare samt flyg- och satellitbilder. Du kommer också att genomföra analyser av geodata, exempelvis göra en ruttplanering eller en översvämningskartering.
Utöver de tekniska ämnena läser du flera andra ämnesområden, bland annat samhällsplanering och fastighetsbildning. Du får goda kunskaper inom bland annat lagar och regler som berör fastigheter och detaljplanering. Det ger utbildningsprogrammet en unik bredd och dig den kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden.
Undervisningen sker genom föreläsningar, projektarbeten, rapportskrivning, seminarier, övningar, laborationer och fältarbeten. Många kurser har praktiska moment som genomförs utomhus. Vid flera tillfällen under utbildningen kommer du att möta representanter från arbetsmarknaden genom gästföreläsningar, studiebesök och projektarbeten.
Under utbildningen kommer du allt eftersom att få tillämpa dina nya kunskaper inom teknik och samhällsbyggnad, vilket avslutas med ett examensarbete där du undersöker en aktuell fråga inom ämnesområdet.
Examen
Filosofie kandidatexamen
Ett spännande område i stark utveckling
Studier på Lantmätarprogrammet ger dig en bred utbildning inom ett spännande område i stark utveckling. Du läser en intressant blandning av teknik och juridik som behandlar hela samhällsbyggnadsprocessen, från idé och planering till genomförande och förvaltning. Oavsett vilken inriktning du väljer kommer du framförallt att studera ämnen inom lantmäteri‐ och geodataområdet som är viktiga för ett hållbart samhällsbyggande. Den snabba utvecklingen när det gäller digitalisering, klimatanpassning och hållbart samhällsbyggande gör att efterfrågan på din kompetens efter genomförd utbildning är stor.
Programmets inriktningar
Teknisk inriktning
På den här inriktningen läser du ämnen som kart‐ och mätningsteknik, GIS, fotogrammetri och laserskanning. Det kombineras med kurser inom samhällsplanering och fastighetsbildningsteknik. Här lär du dig om insamling, bearbetning, analys och presentation av geodata (geografisk information) med hjälp av mätinstrument som GPS, totalstation, laserskanner och drönare.
Exakt vilka kurser som ingår framgår av utbildningsplanen som nås under den öppningsbara blå boxen ovan.
Ekonomisk/juridisk inriktning
Här studerar du framförallt ämnen som fastighetsekonomi, fastighetsrätt och
fastighetsbildning, men även samhällsplanering, mätningsteknik och GIS (geografiska
informationssystem). Här lär du dig om rättigheter i fastigheter och om samhällets lagar och praxis inom markanvändning och exploatering.
Ekonomisk/juridisk inriktning 180 hp Länk till annan webbplats.
Aktuell och relevant utbildning i samverkan med näringslivet
Lantmätarprogrammet utvecklas efter samhällets behov i nära samarbete med branschen. I Gävle är Lantmäteriet en stor arbetsgivare och här finns även flera ledande företag inom lantmäteri‐ och geodataområdet. Under utbildningen kommer du att komma i kontakt med näringslivet bland annat genom studiebesök, gästföreläsningar och projektarbeten. Du kan vara säker på att din kompetens blir efterfrågad.
Alice Aretorn, student
"Jag vill jobba med något som berör förnybar energi eller inom skogsbranschen."
Läs hela intervjun med Alice Aretorn
Program: Lantmätarprogrammet, teknisk inriktning
Hemort: Hedemora
Det här gör jag när jag inte pluggar: Är i stallet, skogen, jagar, är med familj och vänner.
Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?
Det är den skola med bäst lantmäteriutbildning i Sverige.
Varför valde du just den här utbildningen?
Jag vill kunna göra något praktiskt ihop med teori.
Vad är det bästa med utbildningen?
Det bästa är variationen av kurser och möjligheten att vara utomhus på skoltid.
Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?
Vi har många gästföreläsare som kommer och föreläser och vi gör studiebesök hos olika företag och myndigheter. Vi gör något praktiskt i nästan varenda kurs.
Vad är det bästa med Gävle?
Det är en mysig och trivsam stad, lagom stor som har allt från butiker till skogsmiljö.
Vad vill du jobba med i framtiden?
Jag vill jobba med något som berör förnybar energi eller inom skogsbranschen.
Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?
Är du lite osäker på vad du ska läsa så är denna utbildning väldigt bra! Du kommer att läsa många olika kurser som berör många olika ämnen, vilket leder till en bred utbildning och fler arbetsmöjligheter!
Maja Wiman, student
"Jag har alltid tyckt om att vistas utomhus och har tänkt att jag vill arbeta i naturen."
Läs hela intervjun med Maja Wiman
Program: Lantmätarprogrammet, teknisk inriktning
Hemort: Avesta
Det här gör jag när jag inte pluggar: Lagar mat, är ute i naturen och renoverar vårt hus.
Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?
Jag valde Högskolan i Gävle för att jag hade hört gott om den utbildningen jag var intresserad av och för att jag gillar staden. Eftersom lantmäteriets huvudkontor finns i Gävle, och att lantmätarprogrammet ordnar träffar och besök hos andra aktörer, ansåg jag att det fanns goda möjligheter till att möta eventuella framtida arbetsgivare.
Varför valde du just den här utbildningen?
Jag har alltid tyckt om att vistas utomhus och har tänkt att jag vill arbeta i naturen. Jag tycker också att det är kul med kartor och teknik, därför valde jag att söka till lantmätarprogrammet med den tekniska inriktningen. Dessutom är jag intresserad av hållbar utveckling och önskade att få studera något som inkluderar det.
Vad är det bästa med utbildningen?
Efter cirka två år har jag fått mer förståelse och kunskap om bredden av ämnen vi får från utbildningen. Jag hade nog en snävare bild över vad jag kunde jobba med när jag började plugga men vi har lärt oss om väldigt mycket i ett stort spann, allt från geodetisk mätning, till hur vindar uppstår, till hur en detaljplan upprättas.
Vi läser två kurser parallellt i varje period och jag gillar att det ofta varit en kurs med mätning/beräkning och en med mer ekonomisk eller juridisk inriktning. Kurserna kompletterar därmed varandra bra eftersom en är mer praktisk och en mer teoretisk.
Eftersom geodetisk mätning och andra ämnen som programmet berör är under ständig utveckling i takt med digitalisering, globalisering och större fokus på hållbar utveckling m.m. känns utbildningen uppdaterad. Du som student får lära dig om nya tekniska innovationer, prova på nya mätinstrument, träffa aktörer som arbetar med det allra senaste osv. Det händer mycket inom den här branschen och det är väldigt spännande att få vara en del av det.
Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?
Det kräver en varm garderob! Under höstterminen i andra året går kursen Geodetiska fältövningar som påbörjas med att man är ute i två veckor och mäter varje dag. Det är väldigt kul och lärorikt men eftersom det är i september kan vädret vara opålitligt. Jag minns särskilt en fredag där vi stod ute i spöregn i 8 h och mätte, då var det skönt med några extra fleecetröjor och en kaffetermos. Men å andra sidan kan du få spendera vårens första dag ute i solen istället för att sitta inne i en föreläsningssal.
Sök sommarjobb inom branschen! Jag har arbetat som mätningstekniker på Avesta kommun och har vänner som sommarjobbade på Lantmäteriet. Det ger dels en fot in i arbetslivet och dels erfarenhet och kunskap.
Vad är det bästa med Gävle?
Känslan av en storstad som har nära till allt.
Vad vill du jobba med i framtiden?
I framtiden vill jag arbeta som mätningstekniker, gärna med någon koppling till klimatförändringar och hållbar utveckling.
Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?
Våga välja utbildning utifrån vad du tycker är kul och är intresserad av istället för att fastna i tanken på vad som “låter bra” eller som du tjänar mest pengar inom. Om du ändå inte kommer på vilket program du ska söka tycker jag att Öppna hus och liknande kan inspirera och leda dig på rätt väg.
Henrik Fjellborg, student
"Jag följer stadsomvandlingen i Kiruna med stort intresse och vill vara involverad som mätningsingenjör eller GIS-ingenjör."
Läs hela intervjun med Henrik Fjellborg
Program: Lantmätarprogrammet, teknisk inriktning
Hemort: Kiruna
Det här gör jag när jag inte pluggar: Jag utövar uthållighetsidrott, helst löpning eller längdskidor. Målet är att klara av långa löppass på fjället om somrarna.
Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?
Högskolan i Gävle var en av de högskolor som jag visste hade Lantmätarutbildning och Gävle verkade vara en stad i lagom storlek. Sen har Gävle bra förbindelser med hemorten både i form av nattåget som går varje natt och tågförbindelser till Arlanda.
Varför valde du just den här utbildningen?
Direkt efter gymnasiet läste jag en fristående kurs i Geografiska Informationssystem och fick upp ögonen för ämnet. Kombinationen av utomhusarbete och teknik tillsammans med de goda jobbutsikterna gjorde att teknisk lantmätare verkade vara en passande utbildning.
Vad är det bästa med utbildningen?
Blandningen av teori och praktik. Nästan alla kurser i utbildningen har intressanta laborationer varje vecka.
Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?
Under hösten och våren är det mycket laborationer utomhus. Klä på dig mer än du tror, det är aldrig roligt att frysa.
Vad är det bästa med Gävle?
Staden erbjuder bra service och det är väldigt bra cykelförbindelser mellan stadsdelarna. Många natursköna ställen finns i närheten. Jordbruksområdena mot Valbo och fiskelägena längs Gävlebuktens norra kust är smultronställen.
Vad vill du jobba med i framtiden?
Jag följer stadsomvandlingen i Kiruna med stort intresse och vill vara involverad som mätningsingenjör eller GIS-ingenjör.
Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?
Sök den utbildning som intresserar dig mest. Förhoppningsvis passar utbildningen som handen i handsken. Men gör den inte det så är det inte hela världen, troligtvis har du fått än mer input och idéer om vad som passar dig. Ska du flytta och plugga så börja söka lägenhet tidigt och på flera kanaler.
Möt några av våra alumner
Här kan du läsa om vad tidigare studenter som läst Lantmätarprogrammet, teknisk inriktning tycker om utbildningen och vad de jobbar med idag.
Anna Jonsson, Mätningsingenjör
"Väldigt roligt att få följa ett projekt från start till slut och sedan kunna säga att den här cykelvägen eller huset har jag varit med och byggt."
Läs hela intervjun med Anna Jonsson
Utbildning och examensår: Lantmätarprogrammet, teknisk inriktning, examensår 2019
Nuvarande arbetsplats och yrke: Mitta AB, Mätningsingenjör
Det här gör jag när jag inte jobbar: Umgås med min familj, sambo, barn och hund. Jag är helst ute i naturen, då det är där jag känner att jag kan samla kraft och energi. Mat och resor är intressen som jag delar med resten av familjen. men vi myser lika gärna ner oss i soffan, huvudsaken vi får vara tillsammans.
Berätta kort om ditt yrke, vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval.
I dagsläget arbetar jag som mätingenjör på ett företag i centrala Gävle. Det innebär stort ansvar för hantering av exakt och tillförlitliga data, i uppdrag åt både stora och små företag. Samordning och planering med de olika entreprenörerna är en viktig del i yrket. I rollen som mätingenjör gäller det att kunna arbeta både självständigt och i samspel med andra vid problemlösning. Det gäller att under tidspress kunna leverera ett noggrant och kvalitetssäkrat resultat. Du utför kontroller av både ditt och andras arbete för att säkerställa kvalitén. Du ansvarar för att ständigt uppdatera dig och andra så att rätt information/underlag används i byggprocessen. I många fall innebär det även att kunna ta på sig arbetsledarrollen för att få projektet att fortskrida, att vara länken mellan projektledare/platschefer och under entreprenörerna. Ett socialt och högpresterande yrke. Jag valde detta yrke för att kunna kombinera att få använda huvudet och samtidigt få vara ute i friska luften.
Vad är det bästa med ditt yrke?
Att jag har en betydande roll för om projektet ska gå bra. Väldigt roligt att få följa ett projekt från start till slut och sedan kunna säga att den här cykelvägen eller huset har jag varit med och byggt.
Hur har dina studier på HiG påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit?
Jag tyckte att det var väldigt kul på labbarna vi hade inom byggmätning, de gav mig mersmak och det var därför jag sökte min sommarpraktik på Mitta andra året som sedan ledde till en anställning.
Känner du att du har nytta av din utbildning i ditt yrkesliv?
Jag tycker verkligen att utbildningen gav mig en bra start och grund till mitt yrkesliv. Jag kände mig väl förberedd och hade rätt bra koll på vad alla erfarna kollegor pratade om. Det är absolut när man kommer ut i yrkeslivet man lär sig sitt yrke, men tycker att jag hade fått en bra inblick i de flesta områden genom utbildningen.
Vad minns du särskilt från din studietid?
Det bästa var ju helt klart klasskamraterna. Men sen tycker jag att det var så roligt att gå en utbildning som jag valt själv, eftersom det blir så mycket intressantare. Tyckte att alla kurser var intressanta och kände ofta att detta har jag antingen användning av yrkesmässigt eller privat. Till motsats från grundskolan då man ofta ställer sig frågan varför ska jag kunna det här? Sedan passade det mig väldigt bra att den här utbildningen både är praktisk och teoretisk. Det tycker jag gör den bra och rolig.
Vilka är dina framtidsplaner?
Jag känner att den här utbildningen gav mig en väldigt bred och bra grund som ger mig möjlighet att kunna välja många olika vägar att gå yrkesmässigt. Vilket jag tycker känns väldigt bra, då jag ständigt vill kunna utvecklas och testa på nya saker. Känner att jag har bara möjligheter fram till pension (som är väldigt långt bort) och att jag ska fortsätta att jobba med det som inspirerar mig.
Johan Lindbom, GIS-analytiker
"Jag känner faktiskt att jag haft ännu större nytta av min utbildning än jag förväntade mig."
Läs hela intervjun med Johan Lindbom
Utbildning och examensår: Lantmätarprogrammet, teknisk inriktning, examensår 2020
Nuvarande arbetsplats och yrke: GIS-analytiker på Södertälje kommun
Det här gör jag när jag inte jobbar: Spelar musik och försöker vara ute i naturen så mycket som möjligt. Allra helst i form av konditionsidrottande som orientering och längdskidåkning.
Berätta kort om ditt yrke, vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval.
Nu jobbar jag som GIS-analytiker, men jag har fått prova på en hel del annat på vägen dit (GIS=Geografiska informationssystem). Under utbildningen jobbade jag som mätningsingenjör på SWECO med järnvägsmätning och direkt efter examen sommarjobbade jag med utveckling av Stockholm stads 3D-modell. Därefter fick jag min första fasta anställning som GIS-supportkonsult på ett mjukvaruföretag med inriktning på ledningsnät och några månader senare blev jag headhuntad till mitt nuvarande jobb på Södertälje kommun. Jag hade ingen branscherfarenhet eller relevanta kontakter sedan tidigare, så de många olika jobben på kort tid tar jag som ett kvitto på det breda användningsområdet för min utbildning.
I rollen som GIS-analytiker är min uppgift att förse kommunens tjänstepersoner och beslutsfattare med ett värderingsneutralt och faktabaserat underlag, baserat på analyser av all tänkbar geografisk data. Ett av mina första uppdrag var till exempel att ta fram en 3D-modell och göra olika beräkningar på hur nybyggnation av en hög hotellbyggnad skulle påverka solljus, insyn och siktlinjer i närområdet. Jag har också hjälpt olika kommunala verksamheter att identifiera eller bekräfta olovliga byggen och markarbeten genom tidsserieanalyser av laserdata och flygbilder.
Jag har alltid fascinerats av kartor och geografisk information, och dessutom gillar jag att vrida och vända på olika problem. Mot bakgrund av det känns GIS-analytiker som ett väldigt logiskt val.
Vad är det bästa med ditt yrke?
Det är nog variationen i arbetsuppgifterna och känslan av att göra något som är till nytta för många. Även en del tråkigare arbetsuppgifter, till exempel monoton ajourhållning av ett register, känns meningsfullt när det är så centrala och samhällsbärande datamängder vi som kommun ansvarar för. Jag har relativt ofta direktkontakt med medborgare och får då en väldigt tydlig feedback på hur de påverkas av vårt arbete.
Hur har dina studier på HiG påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit?
För mig blev det allt tydligare under utbildningstiden vad jag tyckte var roligt och inte. Dels för att det tekniska lantmätarprogrammet är relativt brett, men också för att jag fick bra kontakter med näringslivet och inblick i olika delar inom branschen.
Känner du att du har nytta av din utbildning i ditt yrkesliv?
Jag känner faktiskt att jag haft ännu större nytta av min utbildning än jag förväntade mig. Det tekniska lantmätarprogrammet innehåller väldigt många olika ämnesområden och även om det mesta var intressant var min känsla under studietiden att jag sannolikt bara skulle få nytta av en liten del av allt i yrkeslivet. På förhand dock svårt att säga vilken. Men kommunen har en så pass central roll i samhällsbyggnadsprocessen att jag redan under mitt första år fått användning för nästan alla inslag någon gång: bland annat fastighetsjuridik, geovetenskap, mätningsteknik och självklart även GIS.
Vad minns du särskilt från din studietid?
För mig var examensarbetet en höjdpunkt! Det kändes som att det var då alla pusselbitar jag samlat på mig under utbildningen fick läggas ihop till en helhet och omsättas i praktiken. Jag gjorde ett arbete om kvalitet i flygburen laserdata på uppdrag av Lantmäteriet. Att göra sitt examensarbete tillsammans med en extern part, ett företag eller myndighet, är något jag verkligen rekommenderar. Det gav både bra kontakter för yrkeslivet och ett tydligare sammanhang för arbetet. Att verkligen få djupdyka i ett avgränsat ämne som man gör under ett examensarbete upplever jag har gett mig en spetskompetens som visat sig värderas högt på arbetsmarknaden.
Vilka är dina framtidsplaner?
Just nu trivs jag väldigt bra på mitt nuvarande jobb och vill utnyttja bredden i kommunal verksamhet till att lära mig så mycket som möjligt. Men det är möjligt att jag längre fram kommer vilja nischa mig mer mot analyser inom något särskilt område eller kanske luftburen laserskanning.
Utbildningen och FN:s globala mål
Läs mer om hur utbildningen är kopplad till FN:s globala mål
Med dina kunskaper bidrar du till samhällsnyttan och till att framtidssäkra en hållbar utveckling och bidrar också till att nå FN:s globala mål.
11 Hållbara städer och samhällen
Hållbara städer och samhällen är en aktuell fråga eftersom den snabba urbaniseringen ställer nya krav som behöver bemötas på ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart sätt. Under utbildningen lär du dig hur fastigheter kan bildas för att långvarigt möta våra behov och hur geodata kan bidra till att skapa ett hållbart samhälle. Det kan handla om allt ifrån byggnation, VA, översvämningsmodellering, trygghet, trafikplanering, avfallshantering till integration.
13 Bekämpa klimatförändringar
Klimatförändringarna är ett verkligt hot och vi riskerar att nå en genomsnittlig global uppvärmning som överstiger två grader, vilket skulle resultera i mycket allvarliga konsekvenser för hela vår civilisation. Under utbildningen lär du dig reglerna kring samspelet mellan enskilda och allmänna intressen, vilket främjar den hållbara samhällsutvecklingen. Geodata med rätt kvalitet och geodetisk infrastruktur är i detta sammanhang en förutsättning för att kommuner och myndigheter ska kunna bestämma och analysera konsekvenserna av klimatförändringarna.
15 Ekosystem och biologisk mångfald
Att tillgodose mänsklighetens behov utan att skada ekosystemen och den biologiska mångfalden är en utmaning som är kritisk för vår överlevnad. Under utbildningen får du lära dig om markanvändning och hur svensk lagstiftning kan användas för att skydda den biologiska mångfalden samt hur lagen säkerställer nyttjande av ekosystemtjänster.
Högskolans kvalitetsarbete
Här kan du läsa mer om Högskolan i Gävles kvalitetsarbete och hur du som student kan bidra i arbetet
Sidan uppdaterades 2024-05-08