Framtidens ingenjörer

Högskolan i Gävle storsatsar på ingenjörsutbildningar och lanserar hösten 2025 sex nya program. Här möter vi tre ingenjörsstudenter som delar med sig av sina erfarenheter och varför de valde att studera på Högskolan i Gävle. Läs även mer om möjligheterna till betalda arbetsperioder under din studietid, studentstaden Gävle och vår bostadsgaranti.

Elsa-Maja Ivares Dahlgren är en av de studenter som valt att stanna kvar i sin hemstad Gävle för att studera. Hon går programmet Automation och berättar att intresset för automation väcktes redan under gymnasietiden när hon fick möjlighet att besöka industrier.

Elsa-Maja, Automation och smarta system - Ingenjör

"När det var dags att söka in till Högskolan läste jag på om de olika utbildningarna och fattade tycke för den här utbildningen direkt."

– Jag visste inte riktigt då att det var till stor del automation som fick dessa produktionslinjer att gå. Men när det var dags att söka in till Högskolan läste jag på om de olika utbildningarna och fattade tycke för utbildningen direkt, säger Elsa-Maja.

Hon uppskattar särskilt de kurser där teoretiska föreläsningar blandas med praktiskt arbete i labbet, vilket hon menar är det bästa sättet för henne att lära sig. Elsa-Maja har också valt att läsa utbildningen med Co-op, vilket innebär att studierna förlängs för att inkludera betalda arbetsperioder.

– Det här är något jag har valt att gå för att tidigt i min utbildning ge mig själv en inblick i branschen. Det har jag dragit stor nytta av i mina studier, berättar hon.

Nermin Said, som kommer från Sandviken, studerar till maskiningenjör. För henne var närheten till familj och vänner en viktig faktor när hon valde Högskolan i Gävle. Hon uppskattar den personliga atmosfären på skolan och möjligheten att få närmare kontakt med lärarna.

Nermin, Konstruktion och produktdesign – Ingenjör

"Maskiningenjör kändes som den bästa utbildningen för att kombinera min kreativitet och tekniska intresse."

– Jag har alltid varit intresserad av design och konstruktion, och på gymnasiet gick jag teknikprogrammet med inriktning på just det. Maskiningenjör kändes som den bästa utbildningen för att kombinera min kreativitet och tekniska intresse, säger Nermin.

En av de stora fördelarna med utbildningen, enligt Nermin, är utbildningens innehållsbredd. Hon lyfter också fram möjligheten till betalda arbetsperioder via Co-op.

– Det ger en chans att uppleva arbetslivet på riktigt, utan tentor och böcker, och det hjälper en att få en bättre förståelse för vad man kan jobba med efter examen, förklarar hon.

Amanda Strand, som studerar Industriell ekonomi, kommer ursprungligen från Stockholm. Hon valde utbildningen efter att ha hört gott om den från bekanta och lockades av kursinnehållet när hon började kika på utbildningsplanen.

– Förutom att det är spännande ämnen finns det en röd tråd längs hela utbildningen vilket har gjort att mitt intresse för kurserna bara växer och växer, säger Amanda.

Amanda, Industriell ekonomi - Ingenjör

"Förutom att det är spännande ämnen finns det en röd tråd längs hela utbildningen vilket har gjort att mitt intresse för kurserna bara växer och växer."

Hon uppskattar att utbildningen är så praktisk och att studenterna ofta får göra arbeten tillsammans med olika företag. Detta gör att kunskapen får appliceras i verkliga sammanhang och har definitivt gjort henne mer självsäker inför arbetslivet.

– Vi har stimulerande undervisning där vi många gånger har lärt oss teorier genom olika övningar eller simuleringar, vilket jag tycker gör det mycket roligare, berättar Amanda.

Gävle en lagom stor studentstad!

Alla tre studenterna är överens om att Gävle är en lagom stor stad där man har nära till allt. Det är lätt att ta sig runt, antingen med cykel eller till fots, vilket gör det bekvämt att bo och studera här.

– Våga testa, låt inte rädsla eller oro stoppa dig, ställ dig i bostadskö och kör så det ryker, avslutar Amanda.

Gunilla Mårtensson, akademichef

"Våra ingenjörer ska vara attraktiva på arbetsmarknaden och de ska ha med sig en modern kompetens."

Gunilla Mårtensson, chef på Akademin för teknik och miljö på Högskolan i Gävle, betonar vikten av att attrahera studenter som vill läsa en ingenjörsutbildning.

– Högskolan har stor betydelse för kompetensförsörjningen för näringslivet, både i Hälsingland och Gästrikland, för att de ska växa och utvecklas. Flertalet av våra nyexaminerade ingenjörer blir även kvar i vårt närområde, vilket är positivt, säger Gunilla.

Hon lyfter fram att ingenjörsprogrammen på Högskolan är breda och utformade efter näringslivets behov, vilket ger studenterna stora chanser att få jobb. Efterfrågan på ingenjörer är stor och kommer att fortsätta växa.

– Våra ingenjörer ska vara attraktiva på arbetsmarknaden och de ska ha med sig en modern kompetens. Dessutom är det viktigare än någonsin med stark baskunskap eftersom många av de som nu läser till ingenjör senare kommer att ha yrken och jobba med teknik som ännu inte finns, säger Gunilla Mårtensson, och avslutar:

– Hos oss ska studenterna både lära sig, men de ska också lära sig att lära nytt.

Utbildning med möjlighet till betalda arbetsperioder

Co-op innebär en trettio veckor lång arbetsperiod med lön på ett företag, vilket också gör att
utbildningen förlängs med en termin. Co-op är valfritt för studenterna och företagen avgör om
en student får en anställning.
– Vi har tidigare haft Co-op på bara några få av våra program, men nu erbjuder vi det på alla
ingenjörsprogram. Det ger studenterna en tydlig koppling till näringslivet som gör dem mer
attraktiva på arbetsmarknaden och de flesta får jobb på de företag de får kontakt med under
utbildningen, säger Magnus Lemoine, projektledare och verksamhetsutvecklare på
Högskolan.

Mer om Co-op med lön under arbetsperioden och goda kontakter inom arbetslivet

Företagen om framtiden:
”Vi har många tjänster att erbjuda”

Företag som Monitor ERP, Alleima och Stora Enso har nära samarbeten med Högskolan, en relation som ofta leder till jobb för studenterna.

– Vi ser väldigt positivt på Högskolan i Gävles satsning på ingenjörsutbildningarna, säger Christer Nordstrand, platschef på Stora Enso i Skutskär. Högskolan i Gävle (HiG) har länge varit en viktig aktör för regionens näringsliv, och med sina nya ingenjörsprogram stärker de ytterligare sin position. Genom att erbjuda Co-op i ingenjörsutbildningar, där studenterna får möjlighet att kombinera studier med betalda arbetsperioder, skapas en win-win-situation för både studenter och företag.

– Med en ingenjörsutbildning i botten har vi på Stora Enso Skutskär många tjänster att erbjuda. Studenten får känna på och lära sig ett företag och vi som företag får lära känna och utbilda en student som är anställningsbar direkt efter slutförda studier, säger Christer Nordstrand, platschef på Stora Enso i Skutskär.

Kort om de nya ingenjörsprogrammen

Automation och smarta system

  • Fokus på AI, robotik och smart teknik.
  • Utveckling och implementering av automatiserade system.
  • Möjliga jobb: Automationsingenjör inom process- och tillverkningsindustrin, livsmedelsindustrin, läkemedelsindustrin, fastighetssektorn och energibranschen. Med erfarenhet finns goda förutsättningar till ledande befattningar.

Byggnadsteknik

  • Kreativ utbildning inom byggsektorn.
  • Kunskaper om byggnadsdesign, konstruktion och hållbarhet.
  • Möjliga jobb: Byggnadsingenjör, byggkonstruktör, bygglovshandläggare, arbetsledare, projektledare. Med erfarenhet finns goda förutsättningar till ledande befattningar.

Datateknik och mjukvaruutveckling

  • Bred grund inom datavetenskap och mjukvaruutveckling.
  • Utveckling och underhåll av mjukvarusystem.
  • Möjliga jobb: Dataingenjör, mjukvaruutvecklare, systemutvecklare, IT-konsult. Med erfarenhet finns goda förutsättningar till ledande befattningar.

Energi och miljö

  • Fokus på hållbara energisystem och miljöteknik.
  • Kunskaper om energiproduktion, energieffektivisering och miljöteknik.
  • Möjliga jobb: Energiingenjör och miljöingenjör. Jobb inom energiproduktion, processindustri, värme och ventilation inom byggnader, energieffektivisering, miljöteknik och hållbar utveckling. Med erfarenhet finns goda förutsättningar till ledande befattningar.

Industriell ekonomi

  • Kombination av tekniska och ekonomiska ämnen.
  • Kunskaper om logistik, kvalitetsstyrning, industriell organisation och miljö.
  • Möjliga jobb: Ingenjör inom industriell ekonomi, logistiker, kvalitetsingenjör, projektledare, verksamhetsutvecklare. Med erfarenhet finns goda förutsättningar till ledande befattningar.

Konstruktion och produktdesign

  • Kunskaper om produktutveckling, design och konstruktion.
  • Skapande och utveckling av produkter från idé till färdig produkt.
  • Möjliga jobb: Maskiningenjör, konstruktör, produktutvecklare, underhållsingenjör, produktionsingenjör. Med erfarenhet finns goda förutsättningar till ledande befattningar.

Öppen ingång

  • Utforska olika inriktningar: Studenter får prova på olika ingenjörsämnen under första året.
  • Bredare kunskapsgrund: Ger en bredare bas att stå på inför valet av specialisering.
  • Flexibilitet: Möjlighet att hitta rätt karriärväg innan beslut om specifik inriktning.
  • Förlängd studietid: Utbildningen kan förlängas med en termin för de som väljer Cooperative Education (Co-op).

Du kan också läsa till civilingenjör!

Högskolan i Gävle har förutom alla högskoleingenjörsutbildningar också en utbildning till civilingenjör, med inriktning mot geodata och positioneringsteknik, 300 hp.
Här kan du vara med och forma framtidens teknik! I utbildningen kombinerar du avancerad IT, AI och realtidsdata för att lösa samhällsutmaningar. Från drönarteknik till klimatövervakning – det här är utbildningen för dig som vill ligga i teknikens framkant och utveckla smarta lösningar för framtidens städer, miljöer och hållbara samhällen. Gör skillnad på riktigt! Vår civilingenjörsutbildning är unik i sin inriktning i Sverige.

Ett urval av årets kampanjfilmer

Här kan du se ett urval av de filmer som ingår i årets studentrekryteringskampanj. Fler filmer hittar du på vår Youtube-kanal. Länk till annan webbplats.

Kontaktperson

Magnus Lemoine, profilbild

Magnus Lemoine

Verksamhetsutvecklare

Bostadsgaranti

Gävle kommun erbjuder alla studenter som väljer att studera på Högskolan i Gävle bostadsgaranti!

Läs mer om boende i Gävle och bostadsgarantin

Sidan uppdaterades 2025-04-10