Gå till eugreenalliance
Sök

Programvaror för studenter

Som student vid Högskolan i Gävle har du gratis tillgång till flera programvaror under studietiden.

Microsofts Officepaket

Du möjligheten att installera Microsoft Office på upp till fem datorer. Officepaketet innehåller Word, Excel, Powerpoint, Outlook och Onenote.

Programvaror från Autodesk

Autodesk erbjuder gratis rit- och animeringsprogram som till exempel Autocad och Maya. För att få tillgång till programmen behöver du skapa ett konto på deras webbsida och ange att du studerar på Högskolan i Gävle

Programvaror från Affinity

Affinity erbjuder ett bildbehandlingsprogram, ett vektorbaserat illustrationsprogram och ett layout/publiceringsprogram. Dessa är alternativ till Adobes Photoshop, Illustrator och InDesign. Manualer finns att låna på Högskolans bibliotek. Produktnyckel och instruktioner hur du laddar hem programmen finns i Canvas.

Programvaror från Microsoft Azure Dev Tools

  • Microsoft Azure Dev Tools for Education tillhandahåller bland annat Windows Server och Visual studio. Du loggar in på deras webbsida med ditt användarnamn@hig.se och ditt lösenord.
  • Gå till Microsoft Azure dev tools
Azure login
Azure-download

Programvaror från Mathworks

Mathworks erbjuder programvarorna Matlab och Simulink, inklusive samtliga "toolboxar". I Högskolans licens ingår även instruktionsfilmer och självstudiekurser samt hjälp och support från Mathworks.

Programvaror för studenter med funktionsnedsättning

Som student med en funktionsnedsättning har du möjlighet att ladda ner skrivhjälpsprogrammen Stava Rex och Spellright samt talsyntesprogrammet Clarostudio på din egen dator. Samordnaren för pedagogiskt stöd tillhandahåller användarnamn och lösenord till programmen.

Om du inte har en dokumenterat funktionsnedsättning, men ändå känner att du skulle ha nytta av programvarorna så har du tillgång till dem via fjärrskrivbordet Remote Desktop.

Stava Rex och Spellright

Stava Rex är speciellt framtaget för personer med läs- och skrivsvårigheter och ger ett betydligt bättre stöd än vanliga inbyggda rättstavnings- och språkkontroller. Stava Rex kan användas av alla som ibland behöver extra rättstavnings- och språkstöd. Spellright är för engelsk text.

Skicka e-post till ps@hig.se för att få användarnamn och lösenord till programmet. Ange i mejlet att du behöver tillgång till programvaran Stava Rex.

Clarostudio med bl.a. Claroread Pro

Clarostudio är ett talsyntesprogram (text-till-tal) som talar när ord skrivs, bokstav för bokstav, ord för ord eller mening för mening. Programmet erbjuder ljudning, stavningskontroll och ändring av layout, text, teckensnitt och färger när du arbetar i Word. Det erbjuder även homofonkontroll, ordprediktion och ordförklaring.

Skicka e-post till ps@hig.se för att få användarnamn och lösenord till programmet. Ange i mejlet att du behöver tillgång till programvaran Clarostudio.

Skapa enkäter med Sunet Survey

Med den webbbaserade tjänsten Sunet Survey kan du skapa enkäter och andra typer av undersökningar i uppsatser och andra arbeten. Du kan skapa både webbenkäter och pappersenkäter.

Publicerad av: Jenny Ericsson Sidansvarig: Carl-Gunnar Mårtensson Sidan uppdaterades: 2023-04-05
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)