Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1 - 3 240 hp 240 hp

Jobba med framtidens vuxna! Inspirerande lärare är bland det viktigaste vi behöver för att skapa läroglädje, nyfikenhet och trygghet för barnen i grundskolan.

Högskolepoäng

240 hp

Anmälningskod

HIG-19664

Sista ansökningsdag

april 15, 2024

Studieform

Normal

Undervisningsspråk

Svenska

Studietid

september 2, 2024–juni 4, 2028

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Engelska 6, Matematik 2a eller 2b eller 2c, Naturkunskap 1b eller 1a1+1a2 och Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.

Urval

Betyg/Högskoleprov: 60/40 %

Utbildningsplan

Högskolepoäng

240 hp

Anmälningskod

HIG-19665

Sista ansökningsdag

april 15, 2024

Studieform

Distans

Undervisningsspråk

Svenska

Studietid

september 2, 2024–juni 4, 2028

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Engelska 6, Matematik 2a eller 2b eller 2c, Naturkunskap 1b eller 1a1+1a2 och Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.

Urval

Betyg/Högskoleprov: 60/40 %

Utbildningsplan

Om programmet

I utbildningen varvas ämnesstudier med studier inom utbildningsvetenskaplig kärna och verksamhetsförlagd utbildning. Ämnesstudierna innefattar svenska och matematik samt engelska, samhällsorienterande ämnen, naturorienterande ämnen och estetiska lärprocesser. 
Inom den utbildningsvetenskapliga kärnan studeras bland annat ledarskap, grupprocesser, demokratins villkor, pedagogisk dokumentation och utvärdering samt kunskap och lärande.
I utbildningen ingår även verksamhetsförlagd utbildning i såväl den utbildningsvetenskapliga kärnan som i matematik och i svenska.

Programmet ges både på campus och distans med 100% studietakt. Distans innebär ca fyra till sex träffar per termin i Gävle. Varje träff är minst 1-2 dagar. I vissa kurser är antalet dagar förlagda till Högskolan i Gävle fler om så krävs. Det förekommer också föreläsningar och seminarier på nätet under dagtid.

Examen

Grundlärarexamen

Ämnen inom programmet år 1

Få alla delar för att bli en bra lärare

I utbildningen kommer du att utvecklas för det blivande yrket som lärare, samt att du själv kommer att växa som person. Du kommer att ta del av vikten av ett gott ledar­skap, bra förhållningssätt och bemötande av barn, föräldrar och kollegor och hur grupprocesser fungerar.

God arbetsmarknad med behörighet

Idag är andelen verksamma lärare utan formell behörighet hög. De närmaste åren pensioneras dessutom ett stort antal lärare. Arbetsmarknaden för lärare med lärar­examen bedöms därför vara god. Med Grundlärarprogrammet skaffar du dig nödvändig lärarbehörighet.

Fler inriktningar på Grundlärarprogrammet

Inriktning mot arbete i fritidshem 180 hp

Inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6 240 hp

Verksamhetsförlagd utbildning

Under utbildningen är det viktigt att du får prova på hur det är att arbeta som lärare i praktiken. Det gör du genom den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU). Den innebär att du är knuten till en av våra partnerskolor, vanligtvis samma skola under hela utbildningen. Den verksamhetsförlagda utbildningen är på 30 hp och sprids ut i flera kurser. Här kan du läsa mer om den verksamhetsförlagda utbildningen och få svar på de vanligaste frågorna.

VFU Grundlärarprogrammet

Josefine Rudberg, student

"Högskolan i Gävle har flera olika sätt att stötta studenter i sin utbildning och du som student har alltid någon att fråga, var inte orolig för det. "

 

Program: Grundlärarprogrammet - inriktning F-3
Hemort:
Gävle
Det här gör jag när jag inte pluggar:
Jag är mammaledig.

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?
Först och främst för att det var så nära för mig i och med att jag bor i Gävle, men även för att jag haft bekanta som också studerat i Gävle som rekommenderade att studera här.

Varför valde du just den här utbildningen?
Jag har alltid velat arbeta inom skola men har inte vetat vilken specifik roll. Utbildningen öppnar inte enbart dörrar för att bli lärare inom F-3 på grundskolan utan även för vidare utbildning samt arbeten som efterfrågar pedagogisk utbildning.

Vad är det bästa med utbildningen?
Det bästa med utbildningen är att man får lära känna nya människor, kurskollegor, din VFU-handledare och deras kollegor, barn/elever under din VFU-period. Men även att man får lära sig så mycket om skolans historia som ger en nya perspektiv på saker och ting i samhället idag.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?
Några av grundlärarprogrammets inriktningar ges både på plats och på distans. Om man inte vill flytta för att plugga kan man läsa på distans (digitalundervisning) och i stället komma in till skolan några gånger per termin. Att utbildningen ges både på plats och på distans är i sin tur väldigt bra eftersom det bidrar till att allt fler har möjligheten att utbilda sig till lärare då det inom en snar framtid kommer att råda brist på lärare.

Vad är det bästa med Gävle?
Det bästa med Gävle är att det är nära till så många ställen, olika slags natur, bra buss- och tågförbindelser med norr och söder. Det är en lagom stor stad med massor av möjligheter inom såväl fritids- som arbetsrelaterade områden.

Vad vill du jobba med i framtiden?
Jag vill arbeta som F-3 lärare.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?
Högskolan i Gävle har flera olika sätt att stötta studenter i sin utbildning och du som student har alltid någon att fråga, var inte orolig för det. Studentlivet i Gävle erbjuder massor med olika aktiviteter vilket gör att man inte behöver känna sig ensam.

Kontaktperson

Katarina Florin, profilbild

Katarina Florin

Utbildningsledare

Sidan uppdaterades 2024-05-02