Elitidrott och studier

Vid Högskolan i Gävle är det möjligt för dig som elitidrottare att förbereda dig för livet efter idrottskarriären samtidigt som du är elitaktiv inom din idrott. Du kan kombinera din elitidrottssatsning med studier och bli en EVL-student.

Högskolan i Gävle är sedan hösten 2020 ett elitidrottsvänligt lärosäte (EVL). Det innebär att vi i möjligaste mån ger stöd till elitidrottande studenter för att underlätta en satsning på dubbla karriärer – i form av kombinationen studier och idrott.

Möjligheten att bli en EVL-student riktar sig till dig som bedriver elitidrott i en sådan omfattning att studieanpassningar av olika slag är nödvändiga för att kunna kombinera bägge satsningarna. Idrotten ska, i enlighet med Riksidrottsförbundets (RF:s) riktlinjer, ingå i något av förbundets 72 specialidrottsförbund. En förutsättning för att du ska omfattas av elitidrottsavtalet är att du kan styrka ditt idrottsutövande genom ett intyg från ditt specialidrottsförbund (SF) eller din idrottsförening.

Som elitidrottande student skriver du ett elitidrottsavtal med Högskolan i Gävle som preciserar både dina och högskolans åtaganden. Avtalet är en förutsättning för att du som student ska få möjlighet att kombinera elitidrott och studier, och bli en EVL-student. Avtalet signeras av dig som student och aktuell akademichef efter att inlämnat intyg blivit godkänt av DK-koordinatorn.

Vem kan bli elitidrottsstudent?

För att kunna ansöka om att bli EVL-student måste du:

  • ha ansökt och blivit antagen till någon av våra utbildningar – ett program eller en kurs. Du ansöker och blir antagen på samma villkor som alla andra studenter.
  • vara aktiv inom en RF-ansluten idrott.
  • uppfylla minst ett av kriterierna för intyg från specialidrottsförbund eller idrottsförening. Vilket intyg du ska lämna in är avhängt vilka krav du uppfyller, A eller B (se nedan):

Om du uppfyller minst ett av nedanstående kriterier ska du lämna in Riksidrottsförbundets intyg för specialidrottsförbund (SF).

  • Uttagen i svenskt junior- eller seniorlandslag.
  • Tävlar på hög internationell nivå inom individuell idrott.
  • Spelar lagbollidrott i högsta divisionen på nationell eller internationell seniornivå.
  • Är identifierad av eller deltar i landslagets utvecklingsverksamhet.
  • Bedöms på sikt kunna ta en plats i seniorlandslag eller tävla på hög internationell nivå.

Är du elitidrottsstudent som vill kombinera elitidrott och utbildning och uppfyller minst ett av nedanstående kriterier krävs intyg från din idrottsförening, och du använder Högskolan i Gävles blankett.

  • Elitidrottare inom lagbollidrott som spelar i den näst högsta nationella serien (under förutsättning att det finns minst fyra nivåer totalt).
  • Individuell elitidrottare som tävlar på lägst nationell mästerskapsnivå där mästerskapet krävt kvalificerande och/eller att den aktive tillhör mästerskapets s.k. elitklass.
  • Huvudtränare för individuell elitidrottare eller elitlag, förbundskapten för landslag eller förbundstränare på lägst nationell eller internationell nivå.
  • Är förbundsdomare på nationell och/eller internationell nivå.

Så här ansöker du om att bli EVL-student

  1. Välj intyg utifrån det kriterium du uppfyller och fyll i intyget tillsammans med ditt specialidrottsförbund eller idrottsförening. Notera att intyget ska vara signerat med handskrivna signaturer.
  2. Skanna in intyget och mejla det till DK-koordinator vid Högskolan i Gävle, som granskar om du uppfyller kriterierna för att bli EVL-student.
  3. Vid godkänt intyg skrivs ett elitidrottsavtal med Högskolan i Gävle som preciserar EVL-studentens och högskolans åtaganden. Avtalet är en förutsättning för att du som student ska få möjlighet att kombinera elitidrott och studier, och bli en EVL-student.

Det här erbjuder vi dig

Som EVL-student får du tillgång till studievägledning och i möjligaste mån hjälp med individuell anpassning av dina studier, till exempel när det gäller studietakt och studieplan. Vid behov ser vi också över möjligheterna för en flexibel utformning av undervisning och examinationer utifrån den aktuella utbildningens förutsättningar. Vi förväntar oss att du har en god framförhållning i dina studier och tar en tidig kontakt med utbildningsledare, kursansvarig, examinator eller DK-koordinator vid behov av hjälp.

Som antagen EVL-student får du:

  • Tillgång till en kontaktperson, en dubbla karriärer-koordinator (DK-koordinator), som hjälper till och stöttar vid frågor eller problem i studierna. DK-koordinatorn kan också hjälpa till med kontaktvägar till idrottslig support i samarbete med Högskolans samverkansaktörer inom idrott, studievägledning och karriärsval.
  • Möjlighet till anpassningar i dina studier vid krock med idrotten utifrån utbildningens- och verksamhetens förutsättningar.
  • Delaktighet i ett nätverk med övriga EVL-studenter på lärosätet med erbjudanden om föreläsningar och sociala aktiviteter.
  • Möjlighet att söka elitidrottsstipendium via Riksidrottsförbundet (gäller dig som är på landslagsnivå och har haft landslagsuppdrag de senaste två åren).

FAQ - Elitidrott och studier vid Högskolan i Gävle

Här har vi samlat de vanligaste frågorna om att kombinera elitidrott med studier vid Högskolan i Gävle.

”En dubbel karriär (DK) inkluderar kraven för idrottare att framgångsrikt initiera, utveckla och slutföra en elitidrottskarriär som del av en livslång karriär, i kombination med strävan efter utbildning (…) Den dubbla karriären innefattar att en individ har en karriär med två huvudsakliga fokus (t.ex. idrott och studier/arbete) och involverar olika faser och övergångar i en individs utveckling.” (Nationella riktlinjerna för elitidrottares dubbla karriärer, 2018, s. 4)

Intyget är det dokument som du och ditt specialidrottsförbund eller idrottsförening signerar för att intyga att du uppfyller kriterierna för att bli EVL-student.

Elitidrottsavtal är det dokument som du och berörd akademichef signerar för att visa överenskommelse kring respektive parts åtaganden vid studier som EVL-student.

Avtalet är viktigt för att du som student och Högskolan i Gävle ska vara överens om vad det innebär att vara en EVL-student vid lärosätet samt vad som förväntas av respektive part. Avtalet måste signeras för att högskolan ska kunna göra studieanpassningar åt dig.

När du är antagen till studier vid Högskolan i Gävle och har lämnat in ett godkänt intyg som visar att du uppfyller kriterierna för att vara EVL-student kommer du få ett elitidrottsavtal via mejl som du skriver ut och signerar innan du skickar tillbaka det till DK-koordinatorn.

Ja, beroende på vilken nivå du idrottar ska antingen ditt specialidrottsförbund eller idrottsförening intyga att du är elitidrottare. Se mer information kring vem som behöver signera ditt intyg i boxarna om intyg från specialidrottsförbund respektive idrottsförening.

Ditt elitidrottsavtal gäller så länge du är student vid Högskolan i Gävle och så länge du idrottar på den nivån du intygat när du ansökt om avtalet. Du måste dock meddela DK-koordinatorn om du byter klubb eller nivå på ditt idrottande under studietiden så att vi har uppdaterade listor över våra EVL-studenter. Du behöver också meddela DK-koordinator när du avslutat dina studier eller inte idrottar på en sådan nivå att du uppnår kriterierna för att vara EVL-student längre.

För att elitidrottsavtalen ska fungera krävs bland annat att du planerar ditt idrottande med dina studier och att du i ett tidigt skede meddelar utbildningsledare/kursansvarig/
studievägledare samt berörda lärare när du har behov av en studieanpassning.

Som EVL-student skriver man under på följande åtaganden:

  • Att själv ta ansvar för att kombinationen elitidrott och studier ska vara möjlig.
  • Att i god tid innan kursstart kontakta aktuell kursansvarig och examinator, samt vid behov utbildningsledare, för eventuell anpassning i den aktuella kursen.
  • Att meddela Högskolan vid förändrade studie- och idrottsförhållanden samt vid idrottsliga framgångar.
  • Att genom en årlig utvärderingsenkät bidra till Högskolans arbete med att utveckla och förbättra verksamheten som berör dubbla karriärer.
  • Att inom rimlig omfattning ställa upp på olika marknadsföringsåtgärder gällande dubbla karriärer.

Kontakta i första hand din utbildningsledare så att de får möjlighet att förtydliga och hjälpa dig göra justeringar i din studietakt och kontakta i andra hand DK-koordinator på Högskolan i Gävle för fortsatt stöd och hjälp med situationen.

Nej, det går inte att genomföra en campusutbildning helt på distans eller via internet som EVL-student.

Om du exempelvis är antagen på ett helfartsprogram vid Högskolan i Gävle så innebär en fördröjd studietakt att du tillsammans med din utbildningsledare lägger upp en plan på vilka kurser du ska läsa varje termin, det kan t.ex. bli så att du termin 1 läser moment 1 och 3 och hoppar över moment 2 och 4 som du sedan läser när dina kursare läser termin 3. Det är viktigt att denna planerade studiegång görs i samråd med utbildningsledaren som har koll på i vilken ordning olika kurser måste läsas.

Ja, det gör det. Du får studiemedel för den tid du planerar att studera så om du fördröjer studietakten innebär det även minskat studiemedel. Kontakta CSN om du är osäker på hur din studietakt påverkar ditt studiemedel.

Det går inte att få stipendium från Högskolan i Gävle, men inom Riksidrottsförbundet finns det möjlighet att en gång om året söka RF:s och Svenska spels Elitidrottsstipendier (gäller dig som är på landslagsnivå och har haft landslagsuppdrag de senaste två åren).

Elitidrottsstipendiet ska möjliggöra för den aktiva att kunna kombinera elitidrott och studier efter gymnasiet. Stipendiet är på 50 000 kronor per stipendiat och delas ut en gång per termin (25 000 kronor per termin). Stipendiet är avsett för ett läsår och stipendiaterna får möjlighet att komma på läger på Bosön tillsammans med andra erbjudanden som ingår i stipendiatet.

Läs mer om Elitidrottsstipendiet Länk till annan webbplats.

Kontakt

Malin Johansson, profilbild

Malin Johansson

DK-koordinator

Sidan uppdaterades 2024-06-12