Högskoleprovet

Genom att skriva högskoleprovet så ökar du dina chanser att komma in på den utbildning du vill läsa. Då du har skrivit provet så deltar du i flera urvalsgrupper i antagningen till högskolan. Provet ges på svenska och normalt två gånger om året.

Högskoleprovet mäter kunskaper och färdigheter som har betydelse för förmågan att klara av högskolestudier. Det finns inga krav på medborgarskap eller uppehålls­tillstånd men provet ges bara på svenska. För att få skriva provet måste du visa giltig legitimation på provdagen.

Det går att göra provet flera gånger och gamla prov att träna på hittar du på Studera.nu.

Provorterna som Högskolan i Gävle ansvarar för är Gävle, Sandviken, Bollnäs, Ljusdal, Edsbyn, Hudiksvall och Söderhamn.

Anmälningsavgiften till högskoleprovet är 550 kronor (2023) och betalas vid anmälan. Det går inte att anmäla sig i efterhand. Om du ångrar din anmälan eller inte kan komma på provdagen får du inte tillbaka anmälningsavgiften. Anmälningsavgiften kan heller inte överföras till nästa provtillfälle eller till annan person.

Hjälpmedel under provet

Du får ta med dig följande hjälpmedel:

  • Blyertspenna
  • Suddgummi
  • Vanlig rak linjal med markeringar för tum, cm och mm
  • Överstrykningspenna (neonpenna)
  • Analogt armbandsur

Hjälpmedel som lagrar, tar emot eller hämtar in information är inte tillåtna.

Högskoleprovet för dig med funktionsnedsättning eller diabetes

I möjligaste mån ska alla som har behov av hjälpmedel på grund av funktionsnedsättning också kunna skriva högskoleprovet på samma villkor som andra deltagare.

För dig som är diabetiker kan det handla om att behöva äta eller dricka under provpassen och att kunna ta med nödvändig mätutrustning. Är du till exempel rullstolsburen, har en hörselskada eller har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, kan speciella arrangemang tillgodoses i vissa fall. Det kan handla om en skrivsal på markplan, möjlighet att sitta nära provansvarig eller sitta avskilt från andra.

Högskolan i Gävle försöker, i möjligaste mån, att ordna de anpassningar som är nödvändiga. Observera att ditt behov av anpassning måste styrkas med läkarintyg eller motsvarande senast sista anmälningsdag.

Högskoleprovet för dig med dyslexi – Studera.nu Länk till annan webbplats.

Högskoleprovet för dig med synskada – Studera.nu Länk till annan webbplats.

Kontakt

Sandra Svahn, profilbild

Sandra Svahn

Avdelningen för utbildningsstöd

Frida Wikegård, profilbild

Frida Wikegård

Avdelningen för utbildningsstöd

Sidan uppdaterades 2024-04-02