Stress

Uppgifter, tentor och höga krav kan ibland kännas överväldigande, och många studenter upplever stress. Stress uppstår när det finns en obalans mellan de krav vi känner och de resurser vi har för att hantera dem. Ofta är det dock inte stressen i sig som är problemet, utan bristen på återhämtning. Stress under studietiden är vanligt, men det går att hantera. För att må bra är det viktigt att prioritera vila, återhämtning och kravlösa aktiviteter. Studenthälsan erbjuder olika former av stöd för att hjälpa dig att hantera stress och skapa balans i vardagen. Välkommen att höra av dig!

Testa din stressnivå

Om du vill få en ökad förståelse för din stressnivå kan du göra ett stresstest. Testet består av 18 frågor och efter avslutat test får du råd baserade på dina svar och konkreta tips för förändring.

Vad är stress?

Stress är en naturlig reaktion som hjälper oss att hantera svåra situationer genom att ge oss extra kraft och energi. Stress uppstår när det autonoma nervsystemet reagerar på krav, antingen från omgivningen eller de vi ställer på oss själva. Vad som orsakar stress varierar från person till person, men under studietiden är det vanligt att känna press över att hantera flera uppgifter samtidigt, perfektionistiska tankar eller en rädsla för att misslyckas. Om du dessutom har andra påfrestningar utanför studierna kan det öka din totala stressnivå. Kortvarig stress som varvas med återhämtning är en naturlig och ofta positiv del av livet. Men om stressen pågår under lång tid utan tillräcklig återhämtning kan den bli skadlig och leda till negativa konsekvenser.

Återhämtning

Återhämtning är avgörande för att må bra, särskilt i stressiga perioder. Det handlar om att återfå balans och energi genom både vila och aktiviteter som ger dig ny kraft. Vad som ger återhämtning är individuellt, så hitta de sätt som fungerar bäst för dig att koppla av och känna lugn. Återhämtning behöver inte bara innebära vila – det kan också vara motion, umgänge med familj och vänner, eller att ägna dig åt dina fritidsintressen för ny energi.

Att ha goda rutiner, där sömn, motion och hälsosamma måltider prioriteras, hjälper dig hantera stress och återhämta dig. Både kropp och hjärna behöver energi för att fungera, och sömn är särskilt viktig för återhämtningen under natten.

Fem tips för att minska stress

  1. Planera din tid effektivt: Skapa en realistisk planering där du bryter ner uppgifter i mindre delar och sprider ut arbetet över tid. Det hjälper dig att undvika sista-minuten-stress och ger en känsla av kontroll. Våga ifrågasätta vad som verkligen ”måste” och ”borde” göras och planera för en förändring som ger mer balans.
  2. Ta regelbundna pauser: Ge dig själv tid att återhämta dig mellan studiepassen. Korta pauser, där du sträcker på dig, tar en promenad eller bara kopplar av, kan hjälpa dig att hålla energin och fokuset uppe.
  3. Prioritera sömn: Att sova tillräckligt många timmar varje natt är ett av de mest effektiva sätten att minska stress och förbättra både koncentrationen och humöret. Undvik sena skärmtimmar och skapa en kvällsrutin för att varva ner.
  4. Hitta fysisk aktivitet som du gillar: Regelbunden träning, även om det bara är en kort promenad, minskar stressnivåer och ökar välbefinnandet. Välj något som du tycker är roligt, så att det blir en naturlig del av din vardag.
  5. Prata med någon: Om du känner dig överväldigad, tveka inte att prata med en vän, familjemedlem eller Studenthälsan.

Kontaktperson

Lisa Olsson, hälsovägledare, profilbild

Lisa Olsson, hälsovägledare

Studenthälsan

Sidan uppdaterades 2024-10-28