Studiehjälpen

När du pluggar på högskolan förväntas du ta ett stort ansvar för dina studier. En stor del av den lediga tiden används till självstudier. Det kräver motivation, själv­disciplin, koncentration och planering. Din studieteknik blir därför ett viktigt verktyg för att du ska lyckas med dina studier och samtidigt få tid till annat.

Studiehjälpen finns för alla studenter

På Studiehjälpen kan du få ett konkret och kontinuerligt stöd gällande studieteknik, studieplanering och motivation.​ Vi hjälper dig skapa förutsättningar för att lyckas med dina studier. Du kan besöka våra aktiviteter, boka ett samtal eller bara använda våra planeringsscheman.

Aktiviteter

Studiestartsföreläsningar

Som student är det många saker att hålla reda på. I början av terminen håller vi några föreläsningar som vi tror kan hjälpa dig. Föreläsningarna är 12.15–12.45 och hålls digitalt via Zoom.

I första studie­starts­före­läsningen har vi samlat all praktisk informa­tion du behöver för att komma igång som student på Högskolan i Gävle.

Det är en hel del att hålla reda på som ny student. För att underlätta starten av dina studier erbjuder vi ett antal studiestartsföreläsningar. I den här första föreläsningen har vi samlat all praktisk information du behöver för att komma igång som student på Högskolan i Gävle.

I andra studiestartsföreläsningen får du tips om hur du smart kan planera dina studier för att lyckas och få tid över till annat du vill göra.

Genom att planera dina studier och skapa bra rutiner ger du dig själv goda förutsättningar att trivas och må bra som student. Med bra planering och struktur kan du skapa mindre stress, mer fritid och bättre resultat! I den här studiestartsföreläsningen fokuserar Studiehjälpen på studieplanering och delar med sig av sina bästa tips för att du ska lyckas med dina studier. Lyssna gärna även på studiestartsföreläsningen "Plugga smart" som handlar om studieteknik.

Studiehjälpen delar med sig av tips så att du kan plugga smartare med hjälp av bra studieteknik.

Om du har en bra studieteknik blir studierna roligare, du lär dig snabbare, kunskaperna blir djupare och dessutom hinner du gå på den där festen. Det är sällan den som pluggar mest som lär sig bäst, utan de som pluggar på bästa sätt. Hitta din studieteknik med hjälp av Studiehjälpens tips.

Det är en hel del att hålla reda på som ny student. För att underlätta starten av dina studier erbjuder vi ett antal studiestartsföreläsningar. I den här första föreläsningen har vi samlat all praktisk information du behöver för att komma igång som student på Högskolan i Gävle.

Våga tala kurs

Våga tala-kurs

Hör du till dem som gör allt du kan för att slippa tala inför grupp eller redovisa arbeten inför klassen? Du är inte ensam! Kursen "Våga tala" vänder sig till dig som har talängslan och vill ha hjälp att hantera din oro att tala inför en grupp. Om du har svårt att göra dig själv rättvisa i muntliga redovisningar och föredragningar i olika sammanhang, kan detta vara en kurs för dig.

Fem träffar med information och övningar

Under korta pass på två timmar vid fem tillfällen varvas samtal kring olika teman med övningar. Övningarna handlar om att på olika sätt tala inför gruppen och ökas successivt. En viktig del i kursen är att du som deltagare är aktiv och delaktig i en tillåtande atmosfär.

Datum och tider för de fem träffarna

Träff

Datum

Tid

Tema

1

11 november

15.30­–17.30

Verktyg för att våga tala inför grupp

2

18 november

15.30­–17.30

Anspänning, avspänning och andning

3

25 november

15.30­–17.30

Röst och kroppsspråk

4

2 december

15.30­–17.30

Hur påverkas vi av våra tankar?

5

9 december

15.30­–17.30

Självkänsla och självförtroende

Temavecka studieteknik

Temavecka: Studieteknik

Välkommen till Studiehjälpen temavecka om studieteknik 26–28 november. Studiehjälpen bjuder in till tre lunch­före­läsningar och finns också på plats i Studentcentrum för att svara på frågor och dela ut gratis material.

Temaveckans första föreläsning handlar om prokrastinering. Studiehjälpen ger tips på vad du kan göra för att komma i gång med studierna på ett bra sätt i stället för att skjuta upp arbetet till sista stund.

Vi bjuder på lunchsmörgås och dricka. Ingen anmälan krävs men först till kvarn gäller. Vi delar också ut Studiehjälpens populära planeringsscheman och att göra-listor i samband med föreläsningen.

Datum: 26 november
Tid: 12.15–12.45
Plats: Krusenstjernasalen i biblioteket (23:213) och digitalt via Zoom

Det är mycket kurslitteratur i vissa kurser, men är det rimligt att hinna läsa allt? Vad ska jag läsa? Hur ska jag läsa? På temaveckans andra föreläsning får du veta mer om tekniker för att läsa kurslitteraturen på ett bra sätt. Du får även tips om hur du kan tänka när du antecknar på en föreläsning eller när du läser kurslitteraturen.

Vi bjuder på lunchsmörgås och dricka. Ingen anmälan krävs men först till kvarn gäller.

Datum: 27 november
Tid: 12.15–12.45
Plats: Krusenstjernasalen i biblioteket (23:213) och digitalt via Zoom

Tentaveckan närmar sig och du kanske funderar på hur du ska lägga upp tentaplugget för att lyckas. Då är temaveckans tredje och sista föreläsning något för dig. Studiehjälpen tipsar hur du kan tänka före, under och även efter din tentamen. Kort och gott hur du kan skapa goda förutsättningar för att lyckas med tentan.

Vi bjuder på lunchsmörgås och dricka. Ingen anmälan krävs men först till kvarn gäller.

Datum: 28 november
Tid: 12.15–12.45
Plats: Krusenstjernasalen i biblioteket (23:213) och via Zoom

Temavecka skriva uppsats

Temavecka: Skriva uppsats

Välkommen till Studiehjälpen temavecka om att skriva uppsats eller examensarbete 18–20 februari. Studiehjälpen bjuder tillsammans med biblioteket in till tre lunch­före­läsningar och finns också på plats i Studentcentrum för att svara på frågor och dela ut gratis material.

Första föreläsningen ges av biblioteket och handlar om att hitta, känna igen och söka efter vetenskapliga artiklar. Föreläsningen är en del av föreläsningsserien "Alltid på en tisdag" och går därför endast att följa digitalt via Zoom.

Datum: 18 februari
Tid: 12.15–12.45
Plats: Digitalt via Zoom

Att skriva uppsats är ett stort projekt med större krav på självständighet och eget ansvar än tidigare i din utbildning. Studiehjälpen ger i denna föreläsning tips kring de praktiska delarna runt ditt uppsatsarbete. Viktiga delar för att ditt uppsatsarbete ska flyta på bra.

Vi bjuder på lunchsmörgås och dricka. Först till kvarn.

Datum: 19 februari
Tid: 12.15–12.45
Plats: Krusenstjernasalen i biblioteket (23:213) och digitalt via Zoom

Akademiskt skrivande är en färdighet som utvecklas under studierna, både genom att skriva mycket men också genom att lära sig mer om källanvändning, struktur, uppbyggnad av stycket, textbindning, ordval, begreppshantering samt skrivregler. I den här föreläsningen ger Skrivar­verkstaden sina bästa tips med särskilt fokus på tydlighet och precision inför att du ska skriva din uppsats eller examensarbete.

Vi bjuder på lunchsmörgås och dricka. Först till kvarn.

Datum: 20 februari
Tid: 12.15–12.45
Plats: Krusenstjernasalen i biblioteket (23:213) och via Zoom

Veckoplanering och att göra-listor

Här kan du ladda ner och skriva ut våra listor och planeringsscheman helt gratis. De flesta dokument är anpassade för att skriva ut på A4, men veckoplaneringen för tio veckor skriver du med fördel ut på A3. Den rymmer en hel läsperiod och passar perfekt att sätta upp på kylskåpet.

Att göra – enkel lista Pdf, 119.3 kB.
Att göra – lista för veckan Pdf, 156.5 kB.
Veckoplanering – en vecka Pdf, 130.3 kB.
Veckoplanering – fem veckor Pdf, 135.9 kB.
Veckoplanering – fem veckor (ifyllnadsbar) Word, 251.7 kB.
Veckoplanering – tio veckor Pdf, 107.1 kB.

Kontaktperson

Studiehjälpen, profilbild

Studiehjälpen

Avdelningen för utbildningsstöd

Det finns möjlighet att boka enskilda samtal med oss på Studiehjälpen. Vi erbjuder samtal både digitalt och på plats. Mejla oss för att boka en tid.

Akademiskt skrivande

Om du vill utvecklas i ditt skrivande kan du vända dig till Skrivarverkstaden. De stöttar dig var du än befinner dig i ditt skrivande, oavsett om du skriver på svenska eller engelska.

Kontakta Skrivarverkstaden

Studiehjälpen

Sidan uppdaterades 2024-05-30