Studiehjälpen

När du pluggar på högskolan förväntas du ta ett stort ansvar för dina studier. En stor del av den lediga tiden används till självstudier. Det kräver motivation, själv­disciplin, koncentration och planering. Din studieteknik blir därför ett viktigt verktyg för att du ska lyckas med dina studier och samtidigt få tid till annat.

Studiehjälpen finns för alla studenter

På Studiehjälpen kan du få ett konkret och kontinuerligt stöd gällande studieteknik, studieplanering och motivation.​ Vi hjälper dig skapa förutsättningar för att lyckas med dina studier. Du kan besöka våra aktiviteter, boka ett samtal eller bara använda våra planeringsscheman.

Aktiviteter

Introduktionsföreläsningar

Som student är det många saker att hålla reda på. I början av terminen höll vi tre föreläsningar som vi tror kan hjälpa dig. Missade du dem eller vill se dem igen?

Temavecka skriva uppsats

Temavecka: Skriva uppsats

Välkommen till Studiehjälpen temavecka om att skriva uppsats eller examensarbete 18–20 februari. Studiehjälpen bjuder tillsammans med biblioteket in till tre lunch­före­läsningar och finns också på plats i Studentcentrum för att svara på frågor och dela ut gratis material.

Första föreläsningen handlar om att arbeta i grupp. Du får tips och råd hur ett bra grupparbete kan komma till. Föreläsningen är också en del av föreläsningsserien "Alltid på en tisdag".

Vi bjuder på lunchsmörgås och dricka. Först till kvarn.

Datum: 18 februari
Tid: 12.15–12.45
Plats: Krusenstjernasalen i biblioteket (23:213) och digitalt via Zoom

Att skriva uppsats är ett stort projekt med större krav på självständighet och eget ansvar än tidigare i din utbildning. Studiehjälpen ger i denna föreläsning tips kring de praktiska delarna runt ditt uppsatsarbete. Viktiga delar för att ditt uppsatsarbete ska flyta på bra.

Vi bjuder på lunchsmörgås och dricka. Först till kvarn.

Datum: 19 februari
Tid: 12.15–12.45
Plats: Krusenstjernasalen i biblioteket (23:213) och digitalt via Zoom

Akademiskt skrivande är en färdighet som utvecklas under studierna, både genom att skriva mycket men också genom att lära sig mer om källanvändning, struktur, uppbyggnad av stycket, textbindning, ordval, begreppshantering samt skrivregler. I den här föreläsningen ger Skrivar­verkstaden sina bästa tips med särskilt fokus på tydlighet och precision inför att du ska skriva din uppsats eller examensarbete.

Vi bjuder på lunchsmörgås och dricka. Först till kvarn.

Datum: 20 februari
Tid: 12.15–12.45
Plats: Krusenstjernasalen i biblioteket (23:213) och via Zoom

Våga tala kurs

Våga tala-kurs

Hör du till dem som gör allt du kan för att slippa tala inför grupp eller redovisa arbeten inför klassen? Du är inte ensam! Kursen "Våga tala" vänder sig till dig som har talängslan och vill ha hjälp att hantera din oro att tala inför en grupp. Om du har svårt att göra dig själv rättvisa i muntliga redovisningar och föredragningar i olika sammanhang, kan detta vara en kurs för dig.

Fem träffar med information och övningar

Under korta pass på två timmar vid fem tillfällen varvas samtal kring olika teman med övningar. Övningarna handlar om att på olika sätt tala inför gruppen och ökas successivt. En viktig del i kursen är att du som deltagare är aktiv och delaktig i en tillåtande atmosfär.

Datum och tider för de fem träffarna

Träff

Datum

Tid

Tema

1

3 mars

15.00­–17.00

Verktyg för att våga tala inför grupp

2

10 mars

15.00­–17.00

Anspänning, avspänning och andning

3

17 mars

15.00­–17.00

Röst och kroppsspråk

4

31 mars

15.00­–17.00

Hur påverkas vi av våra tankar?

5

7 april

15.00­–17.00

Självkänsla och självförtroende

Sista anmälningsdag är 23 februari 2025.





Veckoplanering och att göra-listor

Här kan du ladda ner och skriva ut våra listor och planeringsscheman helt gratis. De flesta dokument är anpassade för att skriva ut på A4, men veckoplaneringen för tio veckor skriver du med fördel ut på A3. Den rymmer en hel läsperiod och passar perfekt att sätta upp på kylskåpet.

Att göra – enkel lista Pdf, 119.3 kB.
Att göra – lista för veckan Pdf, 156.5 kB.
Veckoplanering – en vecka Pdf, 169.1 kB.
Veckoplanering – fem veckor Pdf, 135.9 kB.
Veckoplanering – fem veckor (ifyllnadsbar) Word, 251.7 kB.
Veckoplanering – tio veckor Pdf, 107.1 kB.

Kontaktperson

Studiehjälpen, profilbild

Studiehjälpen

Avdelningen för utbildningsstöd

Det finns möjlighet att boka enskilda samtal med oss på Studiehjälpen. Vi erbjuder samtal både digitalt och på plats. Mejla oss för att boka en tid.

Akademiskt skrivande

Om du vill utvecklas i ditt skrivande kan du vända dig till Skrivarverkstaden. De stöttar dig var du än befinner dig i ditt skrivande, oavsett om du skriver på svenska eller engelska.

Kontakta Skrivarverkstaden

Studiehjälpen

Sidan uppdaterades 2025-01-24