Studenthälsans pluggtips
Det är en kombination av flera saker som får dig att må bra under studietiden. Det handlar om att hitta balans mellan studier och fritid, mellan aktivitet och avkoppling.
Skapa bra rutiner
Alla nya intryck, möjligheter och förväntningar kan vara en positiv del i livet som student. Ibland kan det ändå vara svårt att få en bra balans. Du kan känna dig splittrad och helt enkelt ha för många saker på gång samtidigt. Det kan upplevas som om hjärnan går på högvarv och det är svårt att koppla ifrån. En hjälp kan vara om du ser dina studier som ett arbete, med start- och sluttid. Då brukar det bli lättare att förstå dina behov av bra mat, motion och sömn. Det brukar resultera i att du lättare kan känna dig ledig på fritiden och koppla av.
Planera dina studiedagar
För att undvika att skjuta upp saker och ting är det bästa att du gör en studieplanering. Skriv in dina schemalagda studier, egen pluggtid, tid för socialt umgänge, fysisk aktivitet med mera. Tänk i termer som ”jag ska”, ”jag kan” eller ”jag vill”. Det är naturligt att känna viss oro för större projekt. Men försök istället att dela projektet i kortare etapper med tydliga delmål.
Var fysiskt aktiv
Studentlivet kan innebära en del stillasittande för dig. Om du rör på dig regelbundet kommer ditt system igång, som en motor. Du kommer känna dig både piggare och starkare och ha mer energi under dagen. Ta en promenad om dagen, ta trapporna istället för hissen, gör det till en vana att gå eller cykla dit du ska, ställ dig upp då och då om du sitter mycket vid dator, kliv av bussen en hållplats tidigare. Enkla men effektiva tips. Tänk på att den bästa motionen är den som blir av!
Ät bra
Kosten har mycket stor betydelse för din hälsa, din ork och energi. Med dåliga matvanor blir du lätt trött, okoncentrerad och mår sämre. Energi och näring får du från kolhydrater, fett och protein, därutöver behöver du vatten, vitaminer och mineraler. Att äta regelbundet, 3 huvudmål och 2-3 mellanmål och att äta enligt tallriksmodellen är enkla, bra tips.
För att komma igång se till att köpa hem bra och billiga råvaror. Har du ett bra basförråd hemma behöver du inte handla lika ofta och så går det snabbt att få ihop en lunch eller middag. Ta några timmar en dag i veckan då du planerar, handlar och förbereder veckan. Det kommer spara dig så mycket tid och pengar. Gör storkok och matlådor!
Sov gott
När du sover bra på natten klarar du lättare av stress och andra påfrestningar under dagen. Sömnen har en avgörande betydelse för minneslagring och därför är det extra viktigt att sova bra när du studerar och ska lära dig nya saker. Att försöka hinna göra mer eller plugga mer genom att sova mindre är ingen bra idé. En vuxen person behöver 6-8 timmars sömn per natt. Detta är högst individuellt. Ett tyst, mörkt och svalt sovrum gör det lättare att somna.
Öva på att slappna av
Att träna på att slappna av regelbundet är en mycket bra investering i dig själv. I vardagen spänner vi ofta alldeles för mycket muskler helt i onödan vilket leder till trötthet, irritation och sämre prestationer. Muskler som får vara spända under en längre tid kan utveckla alltifrån huvudvärk till ryggsmärtor.
Här har du ett tips på en kort avslappning för hela kroppen:
- Ligg bekvämt, ta ett par djupa andetag genom näsan och låt magen sjunka ner.
- Håll andan och spänn hela kroppen samtidigt, från tårna till ansiktet, och lyft huvudet, benen och armarna ett par millimeter från golvet, men inte högre.
- Håll kvar spänningen och fortsätt att hålla andan i tio till femton sekunder, eller längre om det känns bekvämt. Varje kroppsdel ska vara hårt spänd.
- Släpp ut andan i en explosiv utandning genom munnen och låt kroppen falla tillbaka ner mot mattan. Ligg kvar en stund och låt andningen bli normal, känn att kroppen slappnar av.
Gör om övningen ett par gånger.
Våga ta kontakt
Som student kan du kanske sakna familj och gamla vänner som det känns tryggt att vara tillsammans med. Men det kan vara positivt och spännande att söka sig till nya kretsar. Att ha vänner är viktigt för att vi ska känna trygghet och glädje. Umgänget ska fylla dig med ny energi. Skaffa vänner som du trivs med och som ger dig glädje.
Festande
Som student kanske du också är med i en rad olika festligheter där alkohol utgör en stor del. Se till att du har kontroll över ditt drickande. De är olika för oss alla hur mycket vi kan dricka. Vi tål helt enkelt alkohol olika bra. Våga tacka nej, det är du som bestämmer hur festen skall bli inte dina vänner eller alkoholen. Låt dig inte påverkas av påtryckningar från andra! Pröva alkoholfria alternativ. Det finns öl, vin och drinkar utan alkohol.
Sidan uppdaterades 2024-02-16